‚Učebnicové národohospodářské chyby.‘ ANO kritizuje navyšování daní, navrhuje spíš bránit jejich únikům

Místo zvyšování daní důsledně bránit daňovým únikům či zahájit diskusi o trvalém návratu k elektronické evidenci tržeb (EET), navrhuje opoziční ANO v prohlášení své stínové vlády. Předseda stínového kabinetu ANO Karel Havlíček v úvodu téměř 90 stran dlouhého dokumentu uvedl, že opoziční hnutí plánuje prohlášení předkládat každý rok. Vládě Petra Fialy (ODS) vyčetl, že nezvládá odbornou práci ani komunikaci.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní tiskárna cenin

ANO navrhuje místo zvyšování daní předcházet daňovým únikům či zahájit diskusi o trvalém návratu k evidenci tržeb (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Kabinet ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátů tento týden představil úsporný balíček, který má podle Fialy příští rok snížit schodek státního rozpočtu o 94 miliard korun. Podle prohlášení stínové vlády však postupuje špatně.

Jak se projeví vládní reformy v domácnostech? Změny pocítí všichni

Číst článek

„Cesta k vyrovnaným rozpočtům nevede nikde na světě přes zadušení hospodářství. Za Fialovy vlády se příjmy Čechů propadají nejrychleji ze všech rozvinutých zemí světa. A její ministři nám ordinují jedno restriktivní opatření za druhým,“ stojí v prohlášení.

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) v dokumentu píše, že pětikoalice opakuje „učebnicové národohospodářské chyby“. Cílem ANO je podle prohlášení vybrat víc peněz na daních bez zvyšování jejich sazeb. Pomoci k tomu má důsledný boj proti daňovým únikům, což má zajistit mimo jiné rozšíření kompetencí Celní správy.

Návrat EET

ANO chce také zahájit diskusi o trvalém návratu k evidenci tržeb. Systém elektronické evidence skončil po šesti letech se začátkem tohoto roku, od jara 2020 však již byl pozastavený kvůli epidemii covidu-19.

Agrofert, Madeta, Kunín i Hamé. Vládní škrty sníží zemědělské dotace na nulu

Číst článek

Zrušení evidence bylo jedním z klíčových slibů nynější koalice s tím, že jde o zbytečnou zátěž pro podnikatele i stát. Podle ANO však EET narovnala podnikatelské prostředí a vynesla více než 35 miliard korun.

Podle stínové vlády by se také měly předvídatelně zvyšovat některé spotřební daně, zejména na tabákové výrobky a tvrdý alkohol. ANO také slibuje důslednou revizi daňových výjimek, kterých nynější vláda plánuje v ozdravném balíčku zrušit 22.

Stínový premiér Havlíček kabinetu v dokumentu vyčetl, že nezvládá odbornou práci ani komunikaci. „Chová se přezíravě a reaguje arogantně na jakoukoliv kritiku,“ uvedl.

V kapitole k průmyslu a obchodu, který Havlíček dříve vedl, vyčítá ANO vládě pozdní reakci na růst cen energií.

Navrhuje v Evropské unii iniciovat změny obchodování s emisními povolenkami, ale také umožnit prodej nových aut se spalovacími motory i po roce 2035. Stejně jako vláda odmítá ANO unijní normu Euro 7 a chce se soustředit na jadernou energetiku.

V sociální oblasti navrhuje ANO přehodnotit valorizační mechanismus důchodů. O výplatu sociálních dávek, které by se měly automaticky valorizovat, by se pak měly místo úřadů práce starat obce. ANO chce také zvýšit rodičovský příspěvek, což podle nedávného vyjádření ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) pro portál iDNES.cz chystá i vláda.

Výroba léčiv

Vyšší spolehlivost a bezpečnost v dodávkách léků by mělo podle ANO zajistit posilování kapacit domácího farmaceutického průmyslu a výroby léčiv v České republice.

ANO souhlasí s tím, aby výdaje na obranu dosahovaly dvou procent HDP, řešit chce také rozpočtovou nejistotu v dopravě tím, že by doplnilo příjmy Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) o 30,7 miliardy korun ze státního rozpočtu.

ANO slibuje zvyšovat dostupnost vzdělávání a naopak snižovat regionální rozdíly. Rozvoj venkova chce zajistit co největším množstvím peněz z národních zdrojů, aby nebyl znevýhodněn proti jiným zemím.

Rafaj: Zatímco od nás chce vláda vybrat o 22 miliard navíc, vlastními úsporami přispěje mnohem méně

Číst článek

Dotace chce nasměrovat tak, „aby byly pro ty, kteří produkují a vyrábí“. Podle ANO je také nutné posílit soběstačnost v určitých základních potravinách a zemědělských produktech.

Stínová vláda chce přehodnotit unijní zelenou legislativu Green Deal, která by měla mít za prioritu energetickou bezpečnost.

„Proto je nutné změnit především zcela nerealistické cíle snížení emisí do roku 2030, založené pouze na slepé ideologické víře v obnovitelné zdroje,“ stojí v prohlášení. ANO chce rozvíjet družstevní bydlení a výstavbu státních bytů, zrušit pozici ministryně pro vědu či snižovat počty vězňů prosazováním alternativních trestů.

ANO vytvořilo stínovou vládu loni krátce po nástupu Fialova kabinetu. Původně ji vedl předchozí premiér Andrej Babiš, po letošní neúspěšné prezidentské volbě funkci předal Havlíčkovi. Původně se ANO soustředilo na oponenturu vládě, od letoška se však podle Havlíčka činnost stínové vlády prohloubila a představuje vlastní řešení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme