‚Máme jednotky zájemců, už ne desítky.‘ Kupující bytů žádají slevy, doba prodeje se prodlužuje

Zájemci o vlastní byt nebo dům si stále častěji říkají o slevy v řádu stovek tisíc korun. U luxusních nemovitostí žádají snížení ceny i o několik milionů. Potvrzují to realitní kanceláře, které oslovil Radiožurnál. V době, kdy zájemců o koupi nemovitosti kvůli vysokým cenám i vysokým hypotečním sazbám ubývá, může zlevnění bytu nebo domu jeho prodej urychlit.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

novostavba, ilustrační foto

Slevu i několik set korun chtějí kupující, kteří se teď rozhodnou pořídit si vlastní nemovitost (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Objevila jsem byt, který mi vyhovoval jak rozlohou, tak polohou, ovšem už ne cenou. Po prohlídce bytu jsem zjistila, jaká je tam potřeba rekonstrukce, co by bylo potřeba ještě udělat, takže jsem se rozhodla, že cenu nabízenou neakceptuji, a nabídla jsem svoji cenu,“ popisuje Petra z Brna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kupující bytů žádají i milionové slevy, doba prodeje se prodlužuje. Téma pro Barboru Kladivovou

Zájem měla o byt 3+1 v družstevním vlastnictví. Nabídla za něj o 15 procent nižší cenu, než byla cena prodávajícího. Nakonec byt koupila o 300 tisíc korun levněji.

Podle realitní makléřky z kanceláře ReMax G8 Lenky Malíkové přibývá lidí, kteří chtějí snížit cenu nemovitosti. Jejich požadavky na slevu se přitom různí.

„Záleží to, řekla bych, i na nátuře kupujícího a na jeho zkušenostech s realitním trhem, ale můžou to být řádově stovky tisíc nebo v případě dražších nemovitostí i v řádu několika milionů,“ vysvětluje Radiožurnálu.

Zatímco loni se byty nebo domy prodávaly během několika dnů, letos se doba prodlužuje na několik měsíců. Zlevnění nemovitosti tak podle oblastního ředitele Jana Martiny z realitní kanceláře MM Reality prodej urychluje.

„Je skupina prodávajících, která už potřebuje prodat a čeká na komunikaci s kupujícími, aby našli správný kompromis mezi nabídkou a poptávkou,“ podotýká.

Pokles cen

Hlavním důvodem je situace na současném realitním trhu. Ceny nemovitostí jsou vysoké a lidí, kteří si můžou dovolit koupit byt nebo dům, rychle ubývá. A to i přesto, že podle studie realitní skupiny EHS ceny nemovitostí mírně klesly.

České nájmy se za rok zvedly o více než čtvrtinu. Příčinou je zájem, na jeden byt průměrně čeká 30 lidí

Číst článek

Starší byt v Praze se dal koupit ve třetím čtvrtletí letošního roku o bezmála pět procent levněji než v předchozím kvartálu. Ceny rodinných domů klesly v průměru o 10 procent.

Snižování cen nemovitostí potvrzuje generální ředitel Next Reality, Robert Hanzl: „Od července zaznamenáváme pokles cen. A pokud už majitel snižoval cenu v rámci inzerce, tak samozřejmě pro vyjednávání slevy ze strany zájemce už takový prostor není.“

I přes nižší ceny je ale kupujících výrazně méně než v loňském roce. „Znamená to, že na dobře naceněnou nemovitost máme teď jednotky zájemců, nikoliv desítky, jak tomu bylo v posledních letech,“ nastiňuje výkonný ředitel realitní kanceláře Century 21 Tomáš Jelínek.

Lidé, kteří nedosáhnou na hypotéky, stále častěji hledají pronájmy. I jejich ceny ale kvůli velkému zájmu rostou. Podle studie realitní skupiny EHS lidé za pronájem meziročně zaplatí o 14 procent víc.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme