České dráhy vypsaly tendr na nejméně 20 použitých vozů, investovat do nich chtějí až 200 milionů korun

České dráhy vypsaly tendr na dodání nejméně 20 použitých vozů pro dálkové linky konstruovaných pro rychlost 200 km/h, informoval o tom mluvčí dopravce Lukáš Kubát. Cena by podle něj neměla přesáhnout 200 milionů korun. Termín dodání vozů je nejpozději konec letošního listopadu a hned po převzetí by měly být schopné okamžitého nasazení do provozu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlaky Českých drah v železniční stanici.

Vlaky Českých drah v železniční stanici. | Foto: Jiří Špaček | Zdroj: Český rozhlas

Kapacita vozů má být nejméně 66 míst k sezení a alespoň pět z těchto vozů musí vyhovovat parametrům stanoveným pro přepravu osob s omezenou schopností pohybu a orientace. Vozy by měly být klimatizované, vybaveny audiovizuálním informačním systémem a vakuovými toaletami.

Zdražení jízdenek na vlak o 15 procent? Bylo to nutné, došlo by k omezení dopravy, říká ministr Kupka

Číst článek

České dráhy zakoupily použité vozy již dříve. Jednalo se o nízkopodlažní švýcarské vozy Stadler RS1 s kapacitou 71 míst k sezení, známé také jako RegioSpider, které dříve jezdily na německých tratích. Těch má nyní ČD ve vlastnictví celkem 67 kusů. Použité vozy využívají v ČR také soukromí dopravci.

České dráhy plánují v rámci Strategie 2030 investovat do obnovy vlaků do roku 2030 až 100 miliard korun. V současné době mají objednáno 110 elektrických jednotek RegioPanter, 76 motorových jednotek PESA, 20 devítivozových expresních souprav ComfortJet a 50 elektrických lokomotiv Siemens Vectron pro rychlost 230 km/h.

V předchozích týdnech byly vypsány soutěže na dodávku 15 jednotek napájených z trakčního vedení a baterií pro Moravskoslezský kraj, 90 elektrických jednotek pro pražskou aglomeraci a 60 jednotek pro vnitrostátní rychlíkové linky, konstruovaných na rychlost až 200 km/h.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme