ČEZ chce po Gazpromu miliardu za nedodaný plyn. V arbitráži vsadí na kancelář Squire Patton Boggs

Energetická společnost ČEZ zahájila arbitráž proti ruské státní společnosti Gazprom. Kvůli krácení dodávek zemního plynu v loňském roce žádá náhradu škody okolo jedné miliardy korun. Informoval o tom mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 11:23 10. 2. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynová kompresní stanice Kouřim.

Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala po začátku války na Ukrajině | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Gapzrom začal společnosti ČEZ krátit dodávky plynu - stejně jako ostatním odběratelům v Evropě - loni poté, co na Rusko země EU uvalily sankce za rozpoutání války na Ukrajině. Polostátní ČEZ měl v minulých letech s Gazpromem jako možná i jediná firma v Česku dlouhodobý kontrakt. Ten znamenal obvykle nižší ceny plynu.

Mezi hlavní odběratel patřila plynová elektrárna Počerady ze skupiny ČEZ. Na celkových nákupech plynu polostátní firmy se ale kontrakt s Gazpromem podílel jen čtyřmi až pěti procenty. Smlouva trvala dva roky a vypršela na konci loňského roku. ČEZ kvůli nedostatku ruského plynu, který musel nahradit nákupem za vysoké ceny na trhu, loni například snížil výrobu v Počeradech až o 40 procent.

‚Lex ČEZ‘ je neústavní, nestandardní a podlý, říkají právníci a minoritní akcionáři

Číst článek

ČEZ žaluje konkrétně společnost Gazprom export LLC. „Arbitráž se sídlem v Ženevě bude rozhodována tříčlenným arbitrážním tribunálem,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Zastupovat ČEZ v arbitráži bude tuzemská pobočka americké elitní advokátní kanceláře Squire Patton Boggs. Jejím poradcem je bývalý diplomat Petr Kolář, který je přítelem zvoleného prezidenta Česka Petra Pavla a byl jeho velkým podporovatelem v kampani.

Squire Patton Boggs získala zakázku od ČEZ na základě dřívější rámcové smlouvy. „ČEZ má od roku 2020 vysoutěženo samostatně či ve sdružení 10 poskytovatelů právních služeb v rámci ČR a 10 poskytovatelů právních služeb v rámci Evropského hospodářského prostoru.“

„Společnost Squire Patton Boggs je jedním z vybraných poskytovatelů právních služeb v rámci této veřejné zakázky,“ sdělil Kříž.

Angažmá kanceláře potvrdil serveru iROZHLAS.cz nedávno i Petr Kolář. „Naše kancelář zastupuje například zájmy ČEZu proti Gazpromu,“ uvedl v pořadu Peníze a vliv.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme