Česká národní banka vykázala za rok 2021 rekordní ztrátu, více než 400 miliard

Česká národní banka (ČNB) loni vykázala rekordní ztrátu 411,9 miliardy korun. V roce 2021 měla ztrátu 37,7 miliardy korun. Loňskou ztrátu způsobil zejména pokles hodnoty pevně úročených dluhopisových a akciových portfolií a vyšší úrokové výnosy vyplácené českým bankám kvůli zvýšeným sazbám.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fronta před Českou národní bankou na výroční tisícikorunu

ČNB loni vykázala rekordní ztrátu 411,9 miliardy korun | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

V lednu banka informovala, že měla účetní ztrátu 411,8 miliardy korun. Tehdy šlo ovšem o předběžný výsledek, ve kterém nebyly zahrnuty všechny dodatkové operace za rok 2022.

Bankovní rada ČNB opět ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech

Číst článek

Největší část finanční ztráty, 207,7 miliardy korun, vznikla v kapitole správy devizových rezerv. V souvislosti se zvyšováním úrokových sazeb ČNB v první polovině roku zaznamenala také růst nákladů na měnové operace. To zatížilo hospodaření banky úrokovými náklady vyplacenými obchodním bankám za 159,6 miliardy korun, o rok dříve to bylo 24,4 miliardy.

Růst domácí cenové hladiny se promítl i do provozních nákladů ČNB. Provozní hospodaření skončilo ve ztrátě tři miliardy korun, v roce 2021 to bylo 2,6 miliardy. ČNB v závěrce uvedla, že se snaží o efektivnější vynakládání peněz na provoz, když zpomalila mzdový růst zaměstnanců a zmrazila platy členů bankovní rady.

Kumulovaná ztráta ČNB vzrostla na 487,1 miliardy korun. Tuto ztrátu plánuje centrální banka uhradit z budoucích zisků.

Centrální banka dlouhodobě upozorňuje na to, že vytváření zisku není jejím hlavním úkolem. Tou je péče o cenovou a finanční stabilitu. Podle analytiků neznamená ztráta problém pro fungování ČNB.

ČNB určuje měnovou politiku, pečuje o finanční stabilitu, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank. Vykonává i dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami a institucemi elektronických peněz a devizový dohled.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme