Dvě sazby DPH místo tří, vyšší daň na tabák a alkohol. Většinu opatření ale tvoří úspory, říká premiér

Vláda navrhuje, aby daň z přidané hodnoty nově měla pouze dvě sazby, namísto současných tří. Plánuje také více zdanit alkohol či tabák, naopak zlevnit by měly potraviny, bydlení či léky. V úvodní řeči při představování vládního konsolidačního balíčku pak premiér Petr Fiala (ODS) upozornil, že ačkoliv se některé daně zvýší, kabinet se chce soustředit na to, aby dopady na občany byly co nejnižší.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl chystané změny, které by podle vlády měly zachránit veřejné finance

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl chystané změny, které by podle vlády měly zachránit veřejné finance | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Většinu snížení schodků podle ministerského předsedy zajistí úspory, například omezení dotací. Omezení neinvestičních dotací přinese 46 miliard korun, omezení provozních a mzdových výdajů státu přes 20 miliard, řekl Fiala. Zrušeno bude 22 daňových výjimek. Zkrátí se tak podle něho mimo jiné daňové přiznání.

Pokud by vláda opatření neudělala, schodek rozpočtu v příštím roce by byl o 94 miliard korun vyšší, v roce 2025 o 148 miliard, uvedl premiér. Kabinet se svými kroky snaží podle premiéra být rozpočtově zodpovědný.

Fiala se ve svém projevu dotkl také samotné důchodové reformy. Ta podle něj stojí na úpravách výpočtu věku odchodu do důchodu, změně valorizací penzí a úpravách předčasných důchodů.

Dědictví předchozích vlád

Tempo zadlužování České republiky je hrozivé a je dědictvím předchozích populisticko-socialistických vlád, míní Fiala.

REFORMA DŮCHODŮ: Do penze se půjde později, růst pro současné i příští seniory zpomalí

Číst článek

Připomněl, že jeho kabinet už krátce po svém jmenování učinil výdajové škrty ve výši téměř 80 miliard. Nikdo ale podle premiéra nemohl počítat s ruským útokem na Ukrajinu, následnou migrační krizí a nutnými programy podpory pro občany a firmy, které sužovaly vysoké ceny energií.

Předkládaná opatření mají podle premiéra naprosto jednoznačnou podporu celé vládní koalice. „Samozřejmě že jde o kompromis. Každý z nás musel v něčem ustoupit a udělat to s vědomím, že za finálním kompromisním výsledkem stojí a že je ho schopen hájit,“ poznamenal.

Kabinet podle něj nečeká slova chvály a v první chvíli ani masivní pochopení, ale je připraven na racionální debatu a všechna rozhodnutí obhájit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme