Měnový fond zlepšil odhad růstu světové ekonomiky. Má tomu pomoci oživení aktivity v Číně

Mezinárodní měnový fond (MMF) v úterý zlepšil odhad letošního růstu globální ekonomiky. Podle aktualizované prognózy fondu se celosvětový hrubý domácí produkt (HDP) zvýší o 2,9 procenta, zatímco loni v říjnu měnový fond letošní růst odhadoval na 2,7 procenta. Ke zlepšení výhledu podle měnového fondu přispělo předpokládané oživení ekonomické aktivity v Číně, kterou loni brzdila přísná opatření proti šíření koronaviru.

Singapur Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

Budova Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu | Foto: Yuri Gripas | Zdroj: Reuters

Navzdory zlepšení letošního výhledu by měl růst světové ekonomiky zpomalit z loňských 3,4 procenta. „Předpověď nízkého růstu ekonomiky v roce 2023 odráží zvýšení úrokových sazeb centrálních bank v rámci boje proti inflaci i válku na Ukrajině,“ uvedl Mezinárodní měnový fond.

Důvody ČNB pro zachování výše úrokových sazeb jsou nedostatečné, tvrdí europoslanec Niedermayer

Číst článek

V příštím roce počítá fond se zrychlením tempa růstu na 3,1 procenta. Výhled však mírně zhoršil proti říjnu, kdy na příští rok počítal s růstem o 3,2 procenta. Podle úterního odhadu by eurozóna měla letos růst o 0,7 procenta a fond neočekává recesi v Německu ani v Itálii.

HDP naopak podle prognózy klesne o 0,6 procenta v Británii. Navzdory nepříznivým dopadům války a mezinárodních sankcí by hrubý domácí produkt Ruska měl letos meziročně vzrůst o 0,3 procenta.

Mezinárodní fond výrazně zlepšil odhad růstu čínské ekonomiky, jejíž výkon by se měl zvýšit meziročně o 5,2 procenta. Říjnová prognóza při tom mluvila o růstu o 4,4 procenta.

Optimističtější je odhad také pro Spojené státy, kde MMF očekává zvýšení HDP o 1,4 procenta. Fond v úterý také předpověděl, že celosvětová inflace v letošním roce klesne na 6,6 procenta z loňských 8,8 procenta.

Růst české ekonomiky loni zpomalil na 2,5 procenta. V letošním roce má podle měnového fondu klesnout

Číst článek

V příštím roce podle něj inflace sestoupí na 4,3 procenta, zůstane ale nad úrovněmi z let těsně před pandemií, kdy se pohybovala kolem 3,5 procenta. Hospodářský růst ve Spojených státech, které jsou největší ekonomikou na světě, letos podle fondu zpomalí na 1,4 procenta z loňských dvou procent.

V Číně, která je druhou největší ekonomikou na světě, očekává fond naopak zrychlení růstu na 5,2 procenta z loňských tří procent. Ekonomika eurozóny se letos podle fondu zvýší pouze o 0,7 procenta po loňském růstu o 3,5 procenta. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme