Nabídka pod cenovým stropem? U plynu bych ji zvážil, u elektřiny počkal, říká energetický expert

Elektřina a plyn zlevňují. Pokles cen na burzách se začíná propisovat i do ceníků, které se týkají českých domácností. Například společnost E.ON oznámila, že svým zákazníkům se smlouvou na dobu neurčitou bude dodávat elektřinu o 6 procent a plyn o 8 procent levněji, než je vládou určený strop. Největší dodavatel plynu v Česku, společnost innogy, snížil od února ceny klientům se smlouvami na neurčito také o 8 procent.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynová kompresní stanice Kouřim.

Elektřina a plyn zlevňují (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Už během ledna se na českém trhu začaly objevovat první nabídky pro nové zákazníky. Cenu pod vládním stropem si mohou zajistit až o 10 procent nižší, ale pokud uzavřou smlouvu s fixní cenou na jeden až tři roky. Vyplatí se to?

Vyměnit ministry a přepsat programové prohlášení, nabádá premiéra šéf svazu průmyslu Hanák

Číst článek

„U plynu má smysl začít o tom přemýšlet, u elektřiny bych možná ještě chviličku počkal,“ říká energetický poradce premiéra Petra Fialy a odborník ze společnosti EY Blahoslav Němeček.

Zatímco ceny plynu se od vládního stropu vzdálily výrazněji, ceny elektřiny podle něj mohou ještě klesat.

„Budeme ale muset chviličku počkat. U elektřiny teď může mít smysl nanejvýš dvanáctiměsíční zafixování nižší ceny a počkat, co se bude dít dál,“ uvedl Němeček v pořadu Peníze a vliv.

Mohla vláda zajistit ještě levnější energie? Nejsou cenové stropy zbytečně vysoké? Pokud by stát zcela ovládl společnost ČEZ, znamenalo by to, že bude elektřina automaticky levnější? Také na to se v novém dílu pořadu Peníze a vliv ptá ekonomická analytička Českého rozhlasu Jana Klímová.

Jana Klímová, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme