Nový evropský průmysl. Unie řeší omezení spotřeby plynu, budoucnost vidí v obnovitelných zdrojích

První zimu v době války na Ukrajině a hrozící energetické krize má Evropská unie úspěšně za sebou. Unijní činitelům už ale dělá starosti zima příští. Podle eurkomisařky pro energetiku Kadri Simsonové teď Evropa nesmí polevit. Členské státy by prý měly pokračovat v omezené spotřebě plynu a urychlit budování dalších obnovitelných zdrojů.

Od stálého zpravodaje Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V úterý by měla Evropská komise představit očekávaný návrh nové podoby unijního energetického trhu

V úterý by měla Evropská komise představit očekávaný návrh nové podoby unijního energetického trhu | Foto: Yves Herman | Zdroj: Reuters

Komisařka pro energetiku tento týden tedy hodnotila, jak Evropská unie zvládla uplynulý rok. Hodnocení je převážně pozitivní, ale s vykřičníkem do budoucna. Před rokem Evropská komise představila plán Repower EU s cílem zcela se zbavit závislosti na ruských palivech. A to se podle Simsonové do velké míry podařilo.

Unijní ekonomika po stagnaci klesla o 0,1 procenta, uvádí Eurostat. V Maďarsku se podařilo snížit inflaci

Číst článek

Při hodnocení zmínila i Českou republiku, uvedla, že i zcela vnitrozemské státy jako Česko už ruský plyn neodebírají. Simsonová nicméně varuje, že příští zima může být ještě komplikovanější. A některé vlády mohou po úspěšném zvládnutí uplynulých měsíců polevit.

„Společná pravidla pro zásobníky a koordinované omezování poptávky po plynu bude potřeba i letos. Je před námi i obtížené léto, nejen zima. Vysoké teploty a sucho budou ovlivňovat spotřeby a produkci elektřiny. Jsme stále v neprobádaných vodách a musíme posílit připravenost. Chystám se proto členským státům navrhnout, aby prodloužili dobrovolné snížení spotřeby plynu o 15 procent až do příštího roku,“ říká Simsonové.

Plynové zásobníky napříč Evropskou unií jsou podle Simsonové plné z 57 procent, což je zhruba dvojnásobek loňské úrovně. Simsonová uvedla, že některé členské státy navýšily dovoz ruského zkapalněného zemního plynu, což je podle ní chyba.

Very important & timely discussion with the #ITRE committee of @European Parliament on one year after the start of the Russian invasion in #Ukraine.

Looking back at the year – the war, as well as Russia’s weaponization of energy, have kicked off an unprecedented transition in EU energy.

13:41 – 09. 03. 2023

10 25

Vyzvala proto prý ministry členských států, aby s Ruskem neuzavíraly nové kontrakty na LNG.

Nový evropský průmysl

Podíl dovozu ruského potrubního plynu od loňska klesl zhruba ze 40 procent na osm a činil 61 miliard metrů krychlových. Naopak dovoz ruského LNG se zvýšil z předloňských 16 na více než 20 miliard kubických metrů.

Budeme přitvrzovat a budeme dál tlačit na ruskou ekonomiku, říká Jourová

Číst článek

Další plány unijní exekutivy na zvládnutí příští zimy se týkají především budování dalších obnovitelných zdrojů. Simsonová prohlásila, že letos musí v tomto Unie trhat rekordy. A příští rok také.

Podobně mluvil i Fatih Birol, ředitel Mezinárodní energetické agentury. „Jedna věc je, jak vybudujeme nový evropský průmysl. Svět vstupuje do nového průmyslového věku, do věku výroby čisté energie, baterií, solárních panelů, větrníků a elektrolyzérů. Evropa je v řadě ohledů pozadu za svými konkurenty,“ říká Birol.

V úterý by měla Evropská komise představit očekávaný návrh nové podoby unijního energetického trhu. Ten by měl určit, jak bude do budoucna vypadat podpora jednotlivých zdrojů elektřiny. Nebo zda budou vlády moct i v budoucnu zastropovávat ceny energií.

Zdeňka Trachtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme