Francie se po několika měsících znovu stala vývozcem elektřiny, zprovoznila část jaderných bloků

Francie po měsících znovu vyváží elektřinu. Potvrdil to správce tamní přenosové soustavy – společnost RTE. Francie byla v minulém roce po více než 40 letech čistým dovozcem elektřiny hlavně kvůli rozsáhlým odstávkám jaderných bloků. Spoléhala hlavně na dodávky ze sousedních zemí jako třeba z Německa nebo Španělska.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chladící věže belgické jaderné elektrárny Tihange

Francie zprovoznila některé z odstavených jaderných bloků, část z nich ale čekají další opravy (ilustrační foto) | Foto: Michielverbeek | Zdroj: GNU Free Documentation License

Francie podle správce přenosové soustavy od začátku roku vyvezla 1,4 terawatthodiny, což je zhruba stejné množství elektřiny, které by za rok spotřebovalo 450 tisíc domácností. Pomohlo teplejší a větrné počasí i víc dešťů, díky kterým se dařilo i hydroelektrárnám.

Francie navíc zprovoznila některé jaderné bloky, které byly odstavené kvůli dlouhodobě plánovaným údržbám nebo korozi. Mimo provoz je dočasně 12 z 56 bloků. Odborníci ale varují, že Francie může znovu potřebovat elektřinu ze zahraničí, a to pokud se výrazněji ochladí a přestane foukat.

Společnost EDF navíc už koncem minulého roku připustila, že dva jaderné bloky nestihne zprovoznit před koncem zimy a dalších šest bude muset odstavit kvůli preventivní výměně potrubí, které by mohlo podlehnout korozi.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme