Dodavatel fotovoltaiky holding Malina Group podal insolvenční návrh. Věří, že ho to udrží v chodu

Jeden z největších dodavatelů solárních panelů a tepelných čerpadel v Česku je v problémech. Vedení holdingu Malina podalo k Městskému soudu v Praze návrh na insolvenci a žádá o reorganizaci. Ve hře je ale i případný konkurz. Už dřív se přitom objevily informace, že firma není schopná dokončit všechny zakázky, které si nasmlouvala.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotovoltaika (ilustrační foto)

Vedení holdingu Malina podalo k Městskému soudu v Praze návrh na insolvenci a žádá o reorganizaci (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Společnost věří, že insolvenční návrh ji udrží v chodu. Dodavatel solárních elektráren a tepelných čerpadel chce dodělat všechny zakázky klientů, jak uvedl v tiskové zprávě na svých webových stránkách.

Reorganizační plán - který teď společnost připravuje - musí být schválený věřiteli firmy. Pokud se tak nestane, druhou variantou je konkurs. Společnost ale věří, že se mu vyhne. V takovém případě by totiž podle jejího externího poradce Petra Sochory musela ukončit činnost a rozprodat všechen majetek i skladové zásoby.

Holding Malina na sebe podal insolvenční návrh, jeho klienti už měsíce čekají na instalaci fotovoltaiky

Číst článek

Zároveň podle Sochory při konkursu hrozí, že firma instalace fotovoltaiky nedokončí, a lidé nazpátek dostanou jen velmi malou část svých peněz. Firma s Radiožurnálem nekomunikuje.

Společnost nabrala víc objednávek, než byla schopná uskutečnit. Navíc za tyto zakázky už vybírala zálohy. V médiích se tak postupně objevovaly informace, že klienti holdingu marně čekají na instalace fotovoltaických panelů nebo na dokončení zakázek i několik měsíců.

„Instalace nezačala dobře. Chlapci ‚lovili‘ projekt z mobilu, místo toho, aby jim někdo alespoň vytisknul papír,“ popsal Martin Beránek jednu ze svých zkušeností se společností Malina Group.

Beránek bydlí za Prahou v dvougeneračním domku se svým bratrem a pro fotovoltaiku se rozhodli v roce 2020. Do dnešního dne ji ale nevyužívají. A to i přesto, že společnosti zaplatili téměř 300 tisíc korun.

Podvodníci zneužívají popularity fotovoltaických elektráren. Nabízí nereálnou návratnost

Číst článek

Pirátská strana na konci dubna zveřejnila analýzu, podle které společnost na zálohách na fotovoltaiku a tepelná čerpadla vybrala celkem 1,5 miliardy. Asi 40 procent zakázek ale nesplnila.

Činností holdingu se zabývá už i policie, ale taky Energetický regulační úřad nebo ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Jsou případy, kdy společnost nekomunikuje. Z oficiální zdrojů je už jasné, že to začali řešit i orgány činné v trestním řízení. Nyní nelze předjímat, jaké budou závěry šetření,“ potvrdil zástupce vrchního ředitele pro energetiku resortu René Neděla.

Resort taky společně s Komorou obnovitelných zdrojů a Státním fondem životního prostředí sestavil Desatero pro výběr fotovoltaiky. Lidé v něm najdou jednoduché rady, jak si dodavatele vybrat.

Vít Andrle, bkl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme