Tempo růstu inflace zpomalilo. Spotřebitelské ceny stouply v březnu meziročně o 15 procent

Spotřebitelské ceny v Česku stouply v březnu meziročně o 15 procent, tempo růstu zvolnilo z únorových 16,7 procenta. Inflace je tak nejnižší od loňského dubna. Vliv mělo zlevnění pohonných hmot, zmírnil růst cen zemního plynu. Téměř o čtvrtinu dál zdražovaly potraviny. Čísla ve čtvrtek na svém webu zveřejnil Český statistický úřad. Vývoj inflace odpovídá očekávání analytiků. Meziměsíčně spotřebitelské ceny v březnu vzrostly o desetinu procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizujeme Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákupy, ilustrační foto

Vliv na inflaci mělo zlevnění pohonných hmot. Téměř o čtvrtinu nadále zdražovaly potraviny (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Spotřebitelské ceny zmírnily meziroční růst podruhé za sebou, je za tím ale zejména srovnání s loňskými už vysokými cenami. Většina tohoto zpomalení je ovlivněna vývojem loňské vyšší srovnávací základny, uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen Českého statistického úřadu.

Pohonné hmoty byly v březnu proti loňsku levnější o 19 procent, ceny zemního plynu zmírnily meziroční růst na 60 procent ze 74,3 procenta v únoru. Vodné zdražilo o 16,3 procenta, stočné a elektřina zhruba o 30 procent, tuhá paliva o víc než polovinu a teplo a teplá voda o 44,6 procenta.

Vládní chaos s DPH. Schodek to nevyřeší, je nejvyšší čas něco dělat, kritizuje analytička

Číst článek

Ceny potravin a nealkoholických nápojů meziročně stouply o 23,5 procenta. Zhruba o třetinu zdražily rýže, mouka a vepřové maso, o víc než 45 procent se zvýšila cena polotučného mléka a o tři čtvrtiny cena vajec. Zelenina v březnu proti loňsku zdražila téměř o 30 procent, cena cukru je dvojnásobná.

Ceny stravovacích služeb vzrostly meziročně o 21,5 procenta a ceny ubytování o víc než 19 procent. Dovolené zdražily téměř o čtvrtinu, oděvy a obuv o 14,3 procenta. Úhrnem ceny zboží v březnu meziročně stouply o 17 procent a ceny služeb o 11,7 procenta.

Ve srovnání s únorem ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,1 procenta a ceny služeb o 0,3 procenta. Zdražovaly některé potraviny, plnotučné mléko o šest procent a zelenina o pět procent. Vzhůru šly také ceny ubytování a stravování, oděvů a obuvi, o 3,1 procenta se zvýšily ceny sociální péče.

Meziměsíčně klesly ceny pohonných hmot, zemního plynu a dovolených. Z potravin proti únoru o desetinu zlevnila vejce a dolů šly také ceny másla, sýrů a tvarohů.

Zahraniční obchod

Český statistický úřad zveřejnil také informace o únorovém vývoji cen v zahraničním obchodu. Meziroční růst vývozních cen zpomalil na 7,6 procenta z lednových 8,6 procenta. U dovozu se ceny v únoru meziročně zvýšily o 4,9 procenta, zatímco v lednu stouply o 8,1 procenta. Meziměsíčně se ceny snížily, vývozní o 0,7 procenta a dovozní o 1,5 procenta.

„Jednalo se o pokles šestý měsíc v řadě. Značný podíl na tomto vývoji mělo posílení koruny vůči euru a dolaru,“ uvedl Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu Českého statistického úřadu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme