Meziroční inflace klesla na nejnižší hodnotu od loňského března, v dubnu dosáhla 12,7 procenta

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku v dubnu zpomalil na 12,7 procenta z březnových 15 procent. V meziměsíčním srovnání ceny klesly 0,2 procenta, oproti březnu zlevnily zejména potraviny, uvedl Český statistický úřad. Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen zmírnilo potřetí za sebou, inflace je nejnižší od loňského března, kdy rovněž činila 12,7 procenta.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 10:11 11. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

Ceny potravin v dubnu zmírnily růst na zhruba 17 procent, uvádí Český statistický úřad (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Dubnový vývoj spotřebitelských cen byl výrazně ovlivněn cenami potravin. Ty v meziročním porovnání zmírnily růst na zhruba 17 procent a oproti březnu dokonce klesly. Byl to jejich první meziměsíční pokles od října 2021,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen Českého statistického úřadu Pavla Šedivá.

V potravinách podle statistiků zmírnila meziroční růst většina položek spotřebního koše. Například ceny mouky byly v dubnu meziročně vyšší o 6,3 procenta, v březnu to bylo o 32,6 procenta.

Dále zpomalily růst například ceny masa na 12,7 procenta z březnových 22,7 procenta, polotučného trvanlivého mléka na 19,2 procenta ze 45,2 procenta nebo vajec na 41,2 procenta ze 75,5 procenta. Ceny zeleniny vzrostly v dubnu meziročně o 18,3 procenta a cukru téměř o 61 procent. V oddíle bydlení v dubnu zpomalily svůj meziroční růst ceny elektřiny, zemního plynu a tepla a teplé vody.

Na meziroční růst cenové hladiny měly v dubnu podle statistiků největší vliv ceny v oddíle bydlení, kde kromě nákladů vlastnického bydlení vzrostlo nájemné z bytu o 6,9 procenta, výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytu o 14,2 procenta, vodného o 16,3 procenta, stočného o 30,3 procenta a tuhých paliv o 47,6 procenta. Vedle potravin pak zdražily i dovolené, a to zhruba o pětinu.

Luxusní značky mají žně. I přes inflační krizi totiž vysokopříjmové domácnosti bohatnou, říká ekonom

Číst článek

Zlevnění vajec a mléka

Ceny stravovacích služeb stouply oproti loňskému dubnu o 17,6 procenta a ceny ubytovacích služeb o 17,4 procenta. Naopak nižší byly ceny pohonných hmot, meziročně klesly o 16,7 procenta. Úhrnem ceny zboží v dubnu meziročně vzrostly o 14,5 procenta a ceny služeb o 10,1 procenta.

Ve srovnání s březnem ceny zboží úhrnem klesly o 0,3 procenta, zatímco ceny služeb o 0,1 procenta vzrostly. Z potravin zlevnily meziměsíčně například vejce téměř o 13 procent, polotučné mléko o víc než 12 procent, zelenina o pět procent a cukr o čtyři procenta.

Český statistický úřad ve čtvrtek zveřejnil také informace o březnovém vývoji cen v zahraničním obchodu. Vývozní ceny meziročně stouply o 2,7 procenta, zatímco dovozní poprvé od prosince 2020 klesly, a to o 2,8 procenta. Výrazný vliv na to mělo zlevnění minerálních paliv, uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš. Meziměsíčně se ceny snížily ve vývozu i dovozu, vývozní o 0,1 procenta a dovozní o 0,9 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme