Začal u šponovek pro sebe, teď Ester Ledecké ušil vítězné kombinézy. 'Ta setina je vaše,' slyšel

Podnikatel Ivo Tichý nesleduje olympiádu v Koreji jen jako divák, alpské disciplíny jsou pro něj osobní. Jeho firma Don Quiet obléká českou reprezentaci, v jeho kombinézách si dojela Ester Ledecká pro zlaté medaile v lyžařském super-G i snowboardovém paralelním obřím slalomu.

Tento článek je více než rok starý.

Lázně Bohdaneč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Materiál na olympijsou kombinézu se nejdříve potiskne, poté se měří jeho propustnost. Když nevyhovuje, začíná se od začátku

Materiál na olympijsou kombinézu se nejdříve potiskne, poté se měří jeho propustnost. Když nevyhovuje, začíná se od začátku | Foto: Josef Ženatý

Na úspěch Ester Ledecké jsou náležité hrdí.

„Je to fantastický úspěch, dostali jsme velké množství blahopřání z celého světa, dokonce i od lidí, které neznáme,“ svěřuje se Ivo Tichý s úsměvem Českému rozhlasu.

Ester Ledecká se zapsala do olympijských dějin. Po lyžích získala v Koreji zlato i na snowboardu

Číst článek

„Ta setina je vaše, zněly zprávy od trenérů, závodníků a přišla i nádherná zpráva přímo od Ester,“ doplňuje ho manželka Věra.

Tichý má firmu v Neratově u Pardubic a s šitím kombinéz začal náhodou. V roce 1999 si chtěl koupit lyžařské šponovky, ale nebyly v obchodech k mání. Už tenkrát měl velké nároky na kvalitní materiál. Speciální látky pro profesionální sportovce jsou jeho know-how dodnes.

Tajemství tkví v unikátním materiálu, který musí nejen dobře padnout. Látku na bázi polyesteru, ale také další komponenty vyvíjejí textilní odborníci a testují se mimo jiné v aerodynamickém tunelu ve Švýcarsku.

Foto: Josef Ženatý

Na každý druh závodu jiný materiál

Kombinéza musí být jako druhá kůže a musí po ní dobře klouzat vzduch. Ledecká měla k dispozici několik variant z různých látek.

Dvakrát zlatá Ester Ledecká. Od dětských úspěchů k zápisu do historie

Číst článek

„Ester měla připravené kombinézy pro variantu do suchého vzduchu i do vlhkého, kdyby bylo zataženo a zvýšila se vlhkost. My jsme prostě byli připravení na všechno. Na každý závod, na každý druh počasí,“ říká Tichý.

Přípravy, zkoušení a ladění detailů trvalo půl roku: „Její bratr Jonáš udělal design, my jsme to pak dali tisknout. Potom se všechno testovalo, každý díl se měřil. Ester tady osobně byla i na posledních úpravách, kdy se všechno ladilo tak, aby to sedělo. Tohle všechno trvalo asi půl roku.“

Foto: Josef Ženatý

„Letos jsme tam dávali speciální vrstvu, která šetří devět procent energie. Odráží teplo do svalů, které pak zbytečně nespotřebovávají energii, aby se zahřály,“ vysvětluje Tichý.

Podle sportovních pravidel musí mít látka minimální propustnost 30 litrů za sekundu na metr čtvereční. Každý díl kombinézy projde důkladným měřením, aby splňoval parametry, než ho švadlena sešije. „Tak jako zlatník dává punc, já dávám na kombinézy svůj znak, že odpovídá mezinárodním předpisům.“

V závodech jde o setiny vteřin a kombinéza v tom může podle Tichého významně pomoci. Kdysi s Petrem Záhrobským testovali tříkilometrový sjezd v obyčejné kombinéze a v profesionální ze speciálních vláken, byl tehdy rozdíl šest sekund.

Foto: Josef Ženatý

Důležitý je i tvar zipu

„Vliv kombinézy je obrovský, týmy už o tom vědí. Do budoucna budou kombinézy zlepšovat, co už mají. Budou mít energy savery, inteligentní vlákna, která zmírňují otřesy svalů. Roli hraje aerodynamika, rozhodují setiny. Musíte bádat i o tvaru zipu a jeho umístění,“ dodává Tichý.

Design oblečení navrhuje Tichý sám, pouze Ledecké kombinézy kreslí její bratr a výtvarník Jonáš. „Navrhl takový oblek Super Girl. Dává jí tam vlastní symboly, značky pro štěstí, jen oni znají jejich význam,“ vysvětluje podnikatel.

I když původně začínal se sportovním oblečením pro rekreační účely, nakonec ho víc živí sportovci. Obléká lyžaře z amerických Panenských ostrovů, Libanonu, Chile, českou reprezentaci, paralympioniky, deaflympioniky. Naposledy také jeho rodinná firma šila oblečení pro tým krajských sportovců na dětskou olympiádu v Pardubickém kraji.

Josef Ženatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme