Padesátka čerpacích stanic z Maďarska žaluje stát. Tvrdí, že kvůli zastropování cen jsou ve ztrátě

Maďarské čerpací stanice se chystají žalovat stát. Jejich majitelé tvrdí, že jsou už půl roku ve ztrátě, a to kvůli zastropování cen pohonných hmot. Běžná paliva totiž musí prodávat za státem určenou cenu 480 forintů, což je zhruba 30 korun za litr. Vláda Viktora Orbána minulý týden oznámila, že opatření prodlužuje až do začátku července. K žalobě se zatím podle Rádia svobodná Evropa přidalo na 50 hlavně rodinných firem.

Tento článek je více než rok starý.

Od stálého zpravodaje Budapešť Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice

Čerpacím stanicím v Maďarsku vadí, že jsou ve ztrátě kvůli tomu, že stát zmrazil ceny paliv (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Problém mají zejména malé pumpy. Podle jejich právníka prodělávají na každém prodaném litru. Nakupují drahá paliva a prodávají je za nižší cenu. 480 forintů, tedy 30 korun, stojí diesel i Natural 95.

Přehrát

00:00 / 00:00

Padesátka čerpacích stanic z Maďarska žaluje stát. Téma pro zpravodaje Ladislava Nováka

Kvůli změnám v dodavatelském řetězci mají některé stanice málo paliv. Zahraniční dodavatelé omezili distribuci a většinu paliv teď distribuuje maďarská společnost Mol. Ta vyžaduje, aby se čerpací stanice podílely i na dopravě pohonných hmot, aby si pro ně přijely s vlastní cisternou, čímž také vzrostly náklady pumpařům.

Za nízkými cenami navíc do Maďarska přijíždějí i řidiči třeba ze Slovenska. Některé stanice proto už zavedly maximum 10 litrů na auto, aby kompenzovaly ztráty. Pumpaři také zdražují ostatní sortiment a někteří už zavřeli úplně nebo své pumpy prodávají.

Vláda schválila návrh novely o snížení spotřební daně na naftu a benzin o 1,5 Kč

Číst článek

Čerpací stanice se rozhodly bránit žalobou, protože cítí, že nesou tíhu zdražování na svých bedrech. Vláda sice ztráty kompenzuje částkou 20 forintů na litr, to je asi koruna třicet haléřů, ale vládní náhrady nestačí, aby firmy zůstaly v černých číslech. Podle asociace nezávislých čerpacích stanic by měly být alespoň dvojnásobné.

Kompenzace navíc nejsou automatické, vyžadují složitou administrativu a ne každý pumpař je nakonec získá.

Podle maďarského práva i práva EU stát nemá právo nutit podniky, aby fungovaly ve ztrátě. Zhruba padesátka čerpacích stanic tak příští týden podá ústavní stížnost a hromadnou žalobou se obrátí na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Postup vlády prý porušuje například právo na ochranu majetku.

Zmrazené ceny potravin

V Maďarsku jsou zmrazené také ceny některých základních potravin. Zastropované jsou ceny mléka, pšeničné mouky, slunečnicového oleje nebo kuřecích prsou.

Biden se snaží zavděčit všem. Slibuje nižší ceny benzinu i rychlejší odklon od fosilních paliv

Číst článek

Z nařízení státu se prodávají za stejnou cenu jako v polovině října. Orbán nařízení vyhlásil ještě před parlamentními volbami, teď ho prodloužil prý proto, aby ochránil peněženky maďarských rodin například v době války.

Ohrožení jsou tím například chovatelé drůbeže. I oni se vyrovnávají s rostoucími cenami elektřiny nebo obilí a část raději prodávají do zahraničí, aby se zastropovaným cenám vyhnuli. Existují obavy, že maďarské maso začne z pultů mizet. Farmářům stát žádné kompenzace nevyměřil, takže volají po finanční pomoci.

Ladislav Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme