Míra inflace se v eurozóně dostala meziročně na sedm procent. Hlavní podíl má zdražování potravin

Meziroční míra inflace v eurozóně v dubnu po pěti měsících poklesu mírně vzrostla a dostala se na sedm procent. V rychlém odhadu to v úterý uvedl statistický úřad Eurostat. Růst o desetinu procentního bodu proti březnu odpovídá očekáváním analytiků. Hlavní podíl na inflaci mělo stejně jako v předchozích měsících zdražování potravin. Loni v dubnu ceny v zemích, které používají společnou měnu, vzrostly meziročně o 7,4 procenta.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

eurobankovky, ilustrační foto

Míra inflace se v eurozóně dostala na sedm procent | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

V kategorii potravin, alkoholu a tabákových výrobků inflace klesla na 13,6 procenta z březnových 15,5 procenta. Stále však byla výrazně vyšší než u neenergetického průmyslového zboží (6,2 procenta) a služeb (5,2 procenta).

Ceny energií, které k loňské rekordní inflaci přispívaly velmi silně, se po březnovém poklesu o 0,9 procenta opět vrátily k růstu. Ten činil 2,5 procenta.

Měnový fond zlepšil odhad růstu světové ekonomiky. Má tomu pomoci oživení aktivity v Číně

Číst článek

Meziměsíčně se ceny v eurozóně zvýšily o 0,7 procenta. Rychlý odhad neobsahuje údaje za celou Evropskou unii, úřad je zveřejní v polovině května.

K zemím s nejvyšší inflací z celé dvacítky zemí eurozóny nadále patří pobaltské státy – Lotyšsko (15 procent), Litva (13,2 procenta) a Estonsko (13,1 procenta). Mezi ně se však v dubnu dostalo Slovensko (14 procent), kde inflace klesá pomaleji než v trojici pobaltských zemí.

Nejnižší růst cen registrovaly v dubnu Lucembursko (2,7 procenta) a Belgie (3,3 procenta). V Německu, které má největší ekonomiku v Evropě, inflace klesla o dvě desetiny bodu na 7,6 procenta.

Dlouhodobým cílem Evropské centrální banky je dostat inflaci k dvouprocentní hranici. Očekává se, že tento týden Evropská centrální banka opět zvýší úrokové sazby.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme