Dotace na obnovitelné zdroje? ‚Cílem je snížit jejich objem minimálně o 14 miliard,‘ říká Stanjura

Vláda chce seškrtat dotace na podporu obnovitelných zdrojů , které každoročně vyplácí stát provozovatelům solárních či větrných elektráren, a na které připlácejí také spotřebitelé. Radiožurnálu to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura. „Klíčovým úkolem je ten objem, který se vyplácí, snížit minimálně o 14 miliard korun. A pak je debata, až to snížíme, jak se ten zbytek rozdělí mezi stát a spotřebitele,“ uvedl v pořadu 20 minut Radiožurnálu.

Praha (Aktualizováno: 18:29 12. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, ilustrační foto

Největší roli v ozdravném balíčku vlády hrají škrty dotací | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Škrtání podpory obnovitelných zdrojů má být součást konsolidačního balíčku, který ve čtvrtek jako soubor opatření pro ozdravení státních financí představila vláda.

Například v roce 2021 šlo na podporu obnovitelných zdrojů celkem 43,2 miliardy korun. Stát na ně tehdy poskytl zhruba 27 miliard korun, zbytek zaplatili zákazníci ve fakturách za elektřinu. Od loňského října ale stát vzal platby spotřebitelů na sebe, aby jim tak ulevil od vysokých cen energií způsobených hlavně válkou na Ukrajině. Opatření má platit zatím jen do konce letošního roku.

Balíček jde správným směrem, hájí ho ekonom Zahradník. Byl by pro platby ve zdravotnictví i školství

Číst článek


Stanjura Radiožurnálu řekl, že se tedy teprve bude řešit, jestli bude pokračovat pomoc jako „těchto 15 měsíců, že všechno platí stát“. „Anebo se to nějakým poměrem bude dělit, jak to bylo do září roku 2022. Bylo to tak mnoho let,“ uvedl.

Ministerstvo průmyslu a obchodu přitom původně v pátek dopoledne sdělilo, že stát od příštího roku již nebude nadále za zákazníky proplácet celý poplatek za podporované zdroje energie. „Tak jako dříve tedy část bude platit stát a část zákazníci. Podle odhadů tím dojde k úspoře až 18 miliard korun,“ uvedl mluvčí resortu Vojtěch Srnka. Uvedl to v souvislosti s tím, že v rámci konsolidačního balíčku a škrtání dotací má ministerstvo průmyslu a obchodu zrušit příští rok dotace za 20 miliard korun.

Vrácení poplatku za obnovitelné zdroje na spotřebitele by tak pokrylo skoro celou „úsporu dotací“. Později odpoledne nicméně ministerstvo průmyslu upřesnilo, že poplatky v původní výši na spotřebitele přenášet nechce.

Velká analýza změn: Že nezvednou daně? ‚Lež jako věž‘

Číst článek

„Základem těchto úspor bude změna mechanismu proplácení provozní podpory za podporované zdroje energie, který upravíme tak, aby se platby za podporované obnovitelné zdroje nepřenesly na domácnosti,“ uvedl mluvčí Marek Vošahlík. Konkrétní postup podle něj určí jednání s dotčenými svazy a asociacemi z oboru.

Podle Stanjury je dlouhodobě jasné, že zejména ve fotovoltaice jsou vyplácené podpory příliš vysoké. „Pokaždé, když se o tom ve veřejném prostoru mluví, tak slyšíme zejména od těch, kteří ty peníze inkasují, že budou arbitráže a že se budou soudit. To riziko je ale podle mě únosné. Vláda, já i pan ministr průmyslu jsme připraveni toto riziko na sebe vzít a snížit ten objem (dotací),“ uvedl Stanjura.

Dotace dostávají provozovatelé obnovitelných zdrojů postavených hlavně v letech 2009 až 2010. Jejich výše je daná legislativou, která jim zaručovala dvacetiletou návratnost investic.

„Já nechci kritizovat ty, kteří schvalovali zákony před 15 nebo 20 let, já jsem u toho nebyl. Ale myslím si, že je úplně evidentní, že můžeme na číslech prokázat, že ta investice je dávno zaplacená. A není žádný důvod, abychom to dál podporovali z peněz všech daňových poplatníků. My tu odvahu máme, my s tím návrhem přijdeme. Já si dokonce myslím, že to bude mít širokou politickou podporu, že toto konkrétní opatření bude mít mnohem širší podporu než jenom vládních stran,“ dodal Stanjura.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme