Podnikatelé mají poslední šanci na přihlášení k paušální dani. Komu se vyplatí nejvíc?

Úterý je poslední den, kdy se mohou podnikatelé přihlásit k paušální dani. Oznámení o vstupu do tohoto režimu musí doručit finančnímu úřadu. A to osobně na podatelně, poštou nebo elektronicky. V systému je letos ale několik zásadních změn. Nově se do něj můžou přihlásit i lidé s příjmy do dvou milionů korun. Doposud byla hranice jen jeden milion.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, úspory, investice, ilustrační foto

peníze, úspory, investice, ilustrační foto | Zdroj: Profimedia

Paušální daň je výhodná pro podnikatele, kteří si chtějí usnadnit papírování a byrokratickou zátěž. Její princip totiž spočívá v tom, že v jediné měsíční platbě uhradí nejenom daň z příjmů, ale i odvody na důchodové a zdravotní pojištění. Nemusí přitom podávat daňové přiznání a přehledy pojistných plateb.

Polovina lidí v Česku odmítá navyšování daní. Dávají přednost rušení slev a zavedení školného

Číst článek

Co se výše měsíční zálohy týče, od letošního roku platí tři nová paušální pásma. „Paušální pásma se odvozují mimo jiné od výše příjmů,“ vysvětluje daňová poradkyně společnosti BDO Monika Lodrová.

Do prvního pásma spadají třeba řemeslníci, kde budou odvádět měsíčně zhruba 6200 korun. Ve druhém pásmu se měsíčně platí 16 tisíc Kč, nejvyšší zálohu budou platit podnikatelé s příjmy nad jeden a půl milionu korun ročně. Ti v rámci třetího pásma odvedou měsíčně 26 tisíc korun.

Kalkulačka ministerstva

„Typickým příkladem podnikatele, kterému se nejvíce vyplatí režim paušální daně, je podnikatel s příjmy těsně pod hranice daných pásem, tedy milion, milion a půl a dva miliony korun,“ dodává Lodrová.

Ministerstvo financí vytvořilo speciální kalkulačku, pomocí které si podnikatel může zjistit, jestli se mu paušální daň vyplatí. Pokud se nakonec pro paušální daň rozhodne, úterý 10. ledna je poslední den na to se k ní přihlásit, další možnost bude zase za rok.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme