Po poklesu opět nárůst. Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu zdražily o desítky haléřů

Pohonné hmoty v uplynulém týdnu zdražily o desítky haléřů. Průměrná cena benzinu za týden stoupla o 79 haléřů na 46,55 koruny za litr. Nafta je v průměru dražší o 34 haléřů, ve středu stála 45,77 koruny za litr. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny sleduje. I přes zdražení jsou nyní ceny nižší než na konci května. Na začátku června, kdy se snížila spotřební daň u paliv o 1,50 koruny na litr, pohonné hmoty o desítky haléřů zlevnily.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

benzin, ilustrační foto

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu zdražily o desítky haléřů | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Poslední květnový den nabízely čerpací stanice benzin za 46,63 koruny za litr a naftu za 46,40 koruny za litr, 1. června pak cena benzinu klesla o 87 haléřů a nafty o 97 haléřů. V poklesu se tak pravděpodobně promítlo právě snížení spotřební daně. V tomto týdnu ale paliva začala opět zdražovat.

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Královéhradeckém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 46,27 Kč. Naftu tam prodávají průměrně za 45,31 Kč. Naopak nejdražší benzin natankují řidiči na Vysočině, kde litr benzinu stojí průměrně 46,85 Kč. Nejdražší nafta se tankuje v Praze, litr tam prodávají průměrně za 46,47 Kč.

Čeští řidiči si za benzin a naftu výrazně připlatí. Cena ropy se přitom nemění

Číst článek

Vysoké ceny paliv se již podle generálního ředitele Toyoty v ČR Martina Pelešky stihly odrazit v preferencích zájemců o nové vozy, kteří více nakupují hybridy.

„U našich nejoblíbenějších modelů jde o dominantní technologii, kterou volí většina zákazníků. V rámci osobních vozů prodáváme přes 70 procent vozů v hybridní variantě, loni to bylo o deset procentních bodů méně,“ uvedl.

Ceny pohonných hmot letos prudce vzrostly na přelomu února a března poté, co Rusko zahájilo 24. února vojenský útok na Ukrajinu. Ještě 23. února stál litr benzinu asi 37,40 koruny a litr nafty zhruba 36,40 Kč. Jen během dvou týdnů po začátku ruské invaze ale cena benzinu vyskočila skoro na 47,30 koruny a cena nafty na téměř 49,60 Kč.

Kvůli vysokým cenám paliv se vláda rozhodla snížit od začátku června do konce září spotřební daň z nafty a benzinu o 1,50 koruny na litr. Ministerstvo financí už dříve uvedlo, že ceny u čerpacích stanic by tak mohly klesnout až o 1,80 koruny na litr.

Podle údajů společnosti CCS je benzin v současnosti o 14,32 koruny na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 15,71 Kč na litru méně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme