Nejničivějšími živly byly loni vichřice, krupobití a záplavy. V Česku napáchaly škody za miliardy

Vichřice, krupobití a záplavy - to jsou nejčastější živly, které loni v Česku způsobily škody za miliardy korun. Celkově pojišťovny zaměstnaly desítky tisíc případů, za kterými často stály právě extrémní projevy počasí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaplavené domy v Šumvaldu

Opravy nebo výstavba nových budov po přírodní kalamitě se výrazně prodražuje (ilustrační foto) | Foto: Blanka Mazalová | Zdroj: Český rozhlas

Loni v červnu se silná bouře a krupobití přehnaly například jihočeskou Volyní. Zanechaly za sebou mimo jiné rozbité skleníky a taky auta, jak tehdy popisovali obyvatelé města: „My tady bydlíme se ženou od roku 1985 a nezažili jsme to. Bazén je rozbitý, všechno otlučený.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž Zuzany Švejdové

Vůbec nejvíc škod způsobených živly v loňském roce řešily pojišťovny ve Středočeském a taky Jihomoravském kraji.

„Živly působily nejvíce v únoru a březnu, kdy jsme zažili vichřice a pak také v červnu - to se vyskytovaly silné bouřky částečně zase s vichřicemi. Vichřice jako živel loni dominovala. Uniqa řešila asi 2300 škod, z krupobití jsme měli přibližně 500 událostí,“ říká Radiožurnálu mluvčí Uniqa pojišťovny Eva Svobodová.

Kvůli silnému větru hlásili poničený majetek i klienti Allianz pojišťovny. „Kdybychom se podívali na nejčastější příčiny živelních škod, tak jsou to škody způsobené vichřicí. V celkovém součtu jich dokonce bylo o 37 procent víc než v tom předchozím - řekněme - tornádovém roce,“ říká mluvčí firmy Marie Petrovová.

V Česku přibývá pokusů o pojistné podvody, nejčastěji jde o fingované dopravní nehody

Číst článek

Zatímco Allianz pojišťovna loni evidovala kolem 17 tisíc případů živelních událostí, Kooperativa jich zaznamenala zhruba dvakrát tolik. Meziročně se počet případů zvedl o tisícovky.

„Největší škody za celkem 680 milionů korun způsobily požáry. Dalším živlem, který hodně škodil, byly vichřice a tornáda - tam jsme řešili přes 12 tisíc pojistných událostí a vyplatili jsme klientům 503 milionů korun,“ potvrzuje mluvčí společnosti Kooperativa Milan Káňa.

Kvůli extrémním výkyvům počasí se lidé začali víc zajímat o pojištění majetku. Často totiž narážejí na to, že jejich smlouvy nejsou aktuální a nemovitosti jsou pojištěné na nižší částku, než je jejich skutečná hodnota.

„V posledních letech můžeme sledovat trend, že klienti si upravují své zejména starší smlouvy, kde pojistná částka už neodpovídá hodnotě jejich majetku. Protože některé smlouvy nemusí obsahovat nová rizika, která pojišťovny do svých pojištění zahrnuly,“ dodává Káňa. 

Cestovní pojištění podražilo oproti loňsku o téměř 20 procent. V zahraničí zdražuje lékařská péče

Číst článek

Vyplacené pojistné za škody se navíc zvyšuje. Opravy nebo výstavba nových budov po přírodní kalamitě se totiž výrazně prodražuje.

„Pojistné po následcích živelních událostí trvale roste. V poslední době je to dané zejména dramaticky rostoucí inflací. Jde především o růst cen stavebních materiálů a stavebních prací, nebo nedostupnost některých řemeslníků či nedostatek některých materiálů. Zmínil bych příklad za všechny - jestliže jeden metr krychlový klasických střešních latí stál ještě v roce 2021 šest tisíc korun, loni se začal prodávat za téměř jedenáct tisíc korun,“ upozorňuje mluvčí společnosti Generali Česká pojišťovna Jan Marek.

Někteří lidé využívají situace a pojistné události si vymýšlejí nebo zkreslují realitu, aby získali vyšší odškodnění. Detektivové pojišťoven se každý rok zabývají fingovanými případy, které lidé hlásí. Loni objem odhalených pojistných podvodů meziročně vzrostl a přesáhl miliardu korun. Takový podvod je ale trestným činem a hrozí za něj až desetiletý trest vězení.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme