Zrušit 40 odpracovaných let a ostřeji snížit penze, navrhuje pravidla pro předčasný důchod Matesová

Vláda aktuálně řeší změnu důchodového systému. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL už představil tři změny ve valorizaci. Mimořádnou valorizaci z důvodu vysoké inflace nahradí dočasný příspěvek, který bude stát vyplácet při inflaci vyšší než pět procent.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

Problémem odchodu do předčasného důchodu v ČR bylo, že se to lidem vyplácelo mnohem více než čekat na věk řádného odchodu (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Vláda také zpřísní podmínky pro předčasný odchod do důchodu. Ze stávajících pěti let zkrátila lhůtu na tři roky. Žádosti budou komplikovanější a člověk bude muset u předčasných důchodů splnit povinnost odpracovat předtím alespoň 40 let. Tyto změny by měly platit od září.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý pořad Řečí peněz v audiozáznamu. Moderuje Naďa Bělovská

Podle ekonomky a zástupkyně České republiky ve Světové bance Jany Matesové byly změny, jež navrhl ministr Jurečka, při současném zatížení státního rozpočtu a při výši inflace naprosto nutné, ale nenazývala by je důchodovou reformou:

„S důchodovou reformou to nemá nic společného. To je řešení extrémně vysoké inflace, kterou jsme tady vůbec neměli mít a máme ji bohužel dlouho. Doufejme, že v budoucnosti už tento systém takto vysoké inflace nebudeme muset nasazovat.“

„Budeme ale pořád potřebovat řádnou valorizaci důchodů a tam si myslím, že je současný návrh návratem k systému, který platil do roku 2018. Myslím, že ten je správný, pokud je inflace normální, tak do tří procent – nebo možná ještě do pěti,“ říká Matesová.

Jak do předčasného důchodu?

Problémem odchodu do předčasného důchodu v Česku bylo, že se to lidem vyplácelo mnohem více než čekat na věk řádného odchodu.

Lidé v tomto případě měli vyšší důchod a ten jim zůstal po zbytek života, což podle Matesové nebylo ekonomicky ani morálně správné. I tak ale uvádí, že změnu by vedla jiným způsobem, tedy alespoň v jednom bodě:

„Ta změna by šla udělat bez podmínky odpracovaných 40 let, a to bez náhradních dob čili bez doby, kdy byl někdo doma s dětmi nebo kdy studoval vysokou školu. Ta podmínka 40 let začne platit letos od září.“

„To znamená, že nikdo z vysokoškoláků nebude moci jít do předčasného důchodu, pokud v té době nepracoval na řádnou smlouvu, takže nebyl důchodově pojištěn. Stejně jsou na tom ženy, které šly po střední škole hned pracovat, ale potom byly doma a vychovávaly děti,“ říká.

‚Důchod je tak trošku utopie.‘ Mladá generace přemýšlí o tom, jak si našetřit

Číst článek

Podle ekonomky je tato podmínka problémová proto, že lidé, kterým je dnes okolo 55 let, si plánovali odejít do předčasného důchodu, aby pomohli svým dětem s jejich dětmi kvůli nedostatku předškolních zařízení, aby se postarali o rodiče, starší partnery a podobě.

„Myslím, že by vláda měla tedy opustit těch 40 let aspoň na dobu třeba příštích pěti let a nechat tam 35. Zkrácení doby, kdy se dá žádat o předčasný důchod, je v pořádku a přidala bych tam ještě ostřejší snížení důchodu za každý rok,“ uvádí Matesová.

„Ale lidem teď v dubnu nebo v květnu nemůžete říct, že nemohou do předčasného důchodu, když už byli domluvení, že se například postarají o své rodiče. To solidní stát zkrátka nemůže udělat,“ dodává.

Poslechněte si celý pořad Souvislosti Plus v audiozáznamu. Moderuje Naďa Bělovská.

Naďa Bělovská, vkry Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme