Premiér Francie vyvolal pozdvižení. Připustil 39hodinový pracovní týden

Francouzský socialistický premiér Jean-Marc Ayrault nevyloučil, že by v zemi mohlo dojít k přehodnocení 35hodinového pracovního týdne. Spolustraníky zvedl jeho výrok ze židle ke kritice, opozici k aplausu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eiffelova věž v Paříži

Eiffelova věž v Paříži | Foto: Jan Rosenauer

Premiér Jean-Marc Ayrault připustil změnu délky pracovního času během konverzace se čtenáři listu Le Parisien. Na dotaz, zda je možné obnovení 39hodinového pracovního týdne, odpověděl: „Proč ne, není to žádné tabu.“

Socialisté přitom zvítězili v květnových volbách také díky slibu, že na toto opatření, které sami prosadili za vlády Lionela Jospina, nesáhnou. Podle premiéra má ale Francie ekonomické potíže a je třeba restartovat její ekonomiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reakci na prohlášení francouzského premiéra jsme na Rádiu Česko mluvili s Martinem Plichtou, zpravodajem listu Le Monde

U spolustraníků ale výrok Ayrault vyvolal kritiku, naopak opozice jej přivítala. A na sociálních sítích se začalo vtipkovat.

„Téma 35 pracovních hodin týdně je opravdu tabu. Velká část společnosti, nejen odbory, ale i podnikatelé, nechce na toto opatření, které platí 12 let, vůbec sahat,“ vysvětlil na Rádiu Česko Martin Plichta, zpravodaj francouzského listu Le Monde.

„Už delší dobu je této vládě vyčítáno, že jedná příliš amatérsky. Ale myslím, že časem polemika ustane,“ dodal.

35hodinový pracovní týden platí ze zákona. Zaměstnavatelé ale mohou na základě novely vyjednat se zaměstnanci její prodloužení. V tom případě zaměstnanci dostávají zaplaceny přesčasy.

„Část pracovníků, kteří vydělávají méně peněz, by toto opatření uvítala. Je to ale celkem malá část francouzské veřejnosti,“ doplnil zpravodaj deníku Le Monde Martin Plichta.

Tomáš Pavlíček, bre, Martina Vacková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme