Dluhový expert: Příspěvky pobírá jen desetina seniorů, kterých se týkají. Elektronickou žádost nevyužívají

Pohled na cenovky a složenky znepokojuje čím dál víc lidí. Podle průzkumu agentury Ipsos trápí tři čtvrtiny respondentů rostoucí náklady na bydlení, ceny energií, jídla, zboží a pohonných hmot. Podle Člověka v tísni například příspěvek na bydlení pobírá jen čtvrtina těch, kteří na něj mají nárok. Lidé často nevědí, co mohou využít, kam se obrátit a jak příslušnou žádost vyplnit. Ve vysílání Radiožurnálu o tématu mluvil Daniel Hůle z této organizace.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákupy, ilustrační foto

Pro řadu seniorů je žádost o státní podporu příliš komplikovaná (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Jak se podle vašich zkušeností a zkušenosti vaší organizace dotýkají ceny energií, inflace a podobně těch nejzranitelnějších skupin - tedy samoživitelek, samoživitelů, seniorek, seniorů…?
Tyto skupiny jsou dlouhodobě velmi zranitelné, to je zřejmé. Krize nicméně razantně dopadá i na další skupiny, jako třeba mladé rodiny, které bydlí ve vlastním bytě pořízeném na hypoteční úvěr. Co se týče seniorů, ti obecně hospodaří s velmi malým rozpočtem, často hospodaří velmi úsporně. Některé chudé skupiny mají velké rezervy v tom, kde šetřit, ale zrovna u seniorů moc není kde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s Danielem Hůle z Polední publicistiky Tomáše Pavlíčka

Chudší senioři dlouhodobě kupují opravdu jen ty základní potraviny. Radost jako v podobě cukrárny si dopřejí jednou měsíčně. Není žádná rezerva, kde brát. Jejich důchody jsou limitované, navíc si nemůžou ani pořádně přivydělat dalším zaměstnáním, jak to řeší celá řada jiných domácností. Rostoucí ceny energií pak samozřejmě vedou k tomu, že na zaplacení senior nemá.

Přitom tu existuje velmi významná využitelná pomoc, kterou ale mezi seniory čerpá řádově pouze mezi deseti až dvanácti procenty těch, kteří na ni mají nárok. To znamená, že tu je velký potenciál, jak seniorům pomoci se žádostí o příspěvek na bydlení.

Nevyužitelný stav

Právě toto se snaží změnit vaše organizace. Spustili jste sbírku SOS Česko, abyste lidem pomohli žádat o státní příspěvky. Je to proto, že stát vzhledem ke statistikám, o kterých mluvíte, nedokázal těmto lidem nabídnout dostatečné služby?
Tak to úplně není. Díky Marianu Jurečkovi se částka poměrně výrazně proměnila a zvýšila se.

Jsme na prahu krize. Češi už šetří na zlozvycích a úspornější budou i Vánoce, očekává sociolog

Číst článek

Z mého pohledu je dneska příspěvek na bydlení, který stát nabízí, dostatečný. Výrazná vada je, že se sice výrazně zlepšila žádost on-line, takže ten, kdo disponuje e-identitou nebo bankovní identitou, má k příspěvku relativně jednoduchou cestu, ale to zrovna ti nejzranitelnější senioři nevyužijí.

Nemají potřebné digitální kompetence a jsou závislí na papírovém procesu. Ten skupina úředníků na ministerstvu práce a sociálních věcí neustále udržuje ve v podstatě nevyužitelném stavu. V tomto ohledu by ministerstvo mělo politiku výrazně změnit.

Pak je samozřejmě na nás - na neziskových organizacích, nebo na obcích - abychom svým seniorům v žádání pomohli, protože úřad práce je mimo jiné vlivem uprchlické krize přetížený a nemá možnost seniory aktivně oslovovat. Stát by měl zlepšit hlavně formu žádosti a celé papírové administrace.

Jak sbírka SOS Česko funguje a jakou máte odezvu od klientů?
Překvapilo nás, že v situaci, kdy je jednak velká krize a opravdu velká část rodin, řádově přes dva miliony domácností, bude mít od ledna elektřinu dražší minimálně o 65 procent, některé dokonce o stovky procent, je odezva velmi pozitivní. I přesto, že celá řada lidí, kteří jsou zvyklí pomáhat a přispívat, se vyčerpala pomocí Ukrajině, v rámci které se vybralo bezprecedentní množství peněz.

My v tuto chvíli máme na kontě sbírky zhruba jeden a čtvrt milionu korun. Primárně je sbírka zaměřena na poradenské aktivity, abychom na naší helplince mohli seniorům, nebo komukoli, kdo zavolá, udělat rychlou analýzu, jestli na příspěvek na bydlení má nárok, jak vysoký příspěvek by případně mohl získat, a pak ho nasměrovat k řešení, jak žádost zpracovat.

Tomáš Pavlíček, hav Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme