Ceny nemovitostí klesly. Nejvíc zlevnily byty v panelácích, nejméně pozemky, zní od makléřů

Lidé, kteří teď prodávají byt nebo dům, dostanou za svou nemovitost méně peněz než například před rokem. A dost možná ji budou prodávat déle. Vyplývá to z dat oslovených realitních kanceláří i portálů, podle kterých trh s realitami postupně klesá. Nejvíce se to dotklo cen bytů.

Tento článek je více než rok starý.

České Budějovice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

Bytů je v nabídce víc, zájemci si tak můžou více vybírat. To otevírá také prostor pro vyjednávání slev | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Klienti přišli v létě, že chtějí prodat byt. My jsme jim nastavili reálnou prodejní cenu na 3,8 milionu. Oni chtěli zkusit cenu vyšší, asi 4,4 milionu,“ vzpomíná realitní makléřka Iva Lexová na nedávný prodej bytu v centru Českých Budějovic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaká je aktuální situace na trhu s realitami, zajímalo Kristýnu Barchini

Nakonec se byt podařilo prodat, ale za mnohem nižší cenu. „Hned na začátku přišli zájemci a nabídli 3,8 milionu, jenže majitelé trvali na té vyšší ceně. Tím, že začali prodávat s cenou, která byla příliš vysoko, a nepřizpůsobili se aktuální situaci na trhu, nakonec dostali ještě o 600 tisíc méně, než by dostali před pár měsíci,“ dodává makléřka.

Pokles cen zasáhl celý segment nemovitostí. „Asi nejvíce to zasáhlo typ panelákového bytu, asi nejméně stavební pozemky, kde je pořád celkem nedostatek, takže se ceny drží stále vysoko,“ uvádí Michal Matějovský, majitel realitní kanceláře RE/MAX Dynamic.

‚Máme jednotky zájemců, už ne desítky.‘ Kupující bytů žádají slevy, doba prodeje se prodlužuje

Číst článek

Důvodů poklesu je hned několik. „Jedna věc je zvýšená úroková sazba u hypoték, dalším zásadním důvodem je obecné zdražení prakticky všeho, celková nejistota vývoje ekonomiky. Nad tím přemýšlí samozřejmě každý, kdo se bude zavazovat k nějaké platbě na dvacet, třicet let,“ připomíná Michal Matějovský.

Zhruba o 80 procent poklesly podle něj i prodeje bytů na investici. „Z trhu odešlo poměrně velké procento investorů, kteří kupovali nájemní byty jako investici, protože dneska na klesajícím trhu samozřejmě čekají, až ten trh klesne ještě níž a koupě investičních bytů bude výhodnější,“ vysvětluje.

Trend potvrzuje i Kristýna Hořovská z realitního portálu Sreality.cz. „Můžeme říct, že růst cen se ve všech krajích Česka v kategorii bytů k prodeji ve velmi dobrém stavu zastavuje a v některých případech jsou znatelné i poklesy. Dobře řešené byty v atraktivní lokalitě za cenu, která odpovídá cenovým hladinám v dané oblasti, stále není problém prodat, je ale třeba počítat s o něco delší dobou prodeje,“ doplňuje.

Bytů je totiž v nabídce víc, zájemci si tak můžou více vybírat. To otevírá také prostor pro vyjednávání slev.

Kristýna Barchini Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme