Rusko komplikuje zahraničním firmám odchod ze země. Potřebují souhlas komise a zaplatí zvláštní daň

Od počátku války na Ukrajině desítky velkých firem opustily Rusko. Největší problém to je pro firmy, které v zemi měly vlastní výrobu. Západní společnosti mohou opustit Rusko pouze se souhlasem zvláštní vládní komise a získat můžou maximálně polovinu hodnoty svých podniků. A teď ještě budou muset zaplatit zvláštní daň.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský McDonald’s

Řetězec McDonald's nahradila síť s velmi podobným s názvem Vkusno i tochka (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Rusko opustily hlavně automobilky, například Ford, Renault, ale třeba i švédská IKEA nebo řetězec McDonald's. Na jeho místě se objevila nová síť s velmi podobným názvem Vkusno i tochka. Odešla i ropná společnost Shell.

Speciální režim pro velké ruské firmy: nemusí zohledňovat hlasy akcionářů ze ‚znepřátelených zemí‘

Číst článek

Naopak zůstává třeba tabákový koncern Philip Morris, síť velkoobchodů Metro, ale i potravinářská Nestlé nebo Procter&Gamble. Všechny firmy ale výrazně omezily nebo úplně zrušiliy náklady na marketing a další věci. Je to spíš takový udržovací provoz.

Existují ale i firmy, které nestihly odejít včas. To je třeba koncert Volkswagen, rakouská Raiffeisenbank nebo italská UniCredit. Ty jsou teď v situaci, kdy musí vyjednávat s vládní komisí, která vznikla až v polovině loňského roku. Byla to reakce na rychlá odchody jiných firem.

Právě tato komise teď klade pro odchod firmám podmínky. Komise určí nezávislého auditora, který stanoví hodnotu firmy. Komise pak povolí firmu prodat maximálně za polovinu její hodnoty. Tato částka může být zaplacená během jednoho až dvou roků. Nový vlastník musí předložit plán, co s fabrikou nebo závodem hodlá dělat tak, aby nedošlo například k propouštění.

Ukrajina vyhlásila další sankce proti téměř 200 ruských a běloruských společností

Číst článek

Teď se k tomu ještě má přidat desetiprocentní daň z neočekávaných výdělků. Týká se nejenom zahraničních firem, ale i všech velkých firem, které mají zisk vyšší než miliardu ročně před zdaněním. Danit se budou i roky 2021 a 2022. V důvodové zprávě je napsáno, že vláda potřebuje pokrýt deficit rozpočtu, který velmi narůstá, a tudíž nemá sebemenší důvod, proč by měla udělat výjimku pro zahraniční společnosti.

Ze strany Ruska jde o snahu přesvědčit firmy, aby tam zůstaly a majetek například jen nominálně převedly na někoho jiného. Ale samozřejmě potřebují investice, management, zkušenosti, know-how a další.

Ondřej Soukup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme