‚Láká mě zmrzlina, ale pak si řeknu, že bych za to měla chleba.‘ Senioři nakupují stále méně

Karel Sláma žije v prachatickém domově s pečovatelskou službou. Zdražení zatím pociťuje hlavně v cenách potravin, ale už teď se obává vyúčtování za energie. „Já musím svítit celý den, protože špatně vidím. Určitě budu doplácet,“ vysvětluje.

Tento článek je více než rok starý.

Prachatice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senioři a chudoba

„Jdu do obchodu, něco si vezmu, pak si to rozmyslím a zase vrátím zpátky,“ popisuje seniorka, jak se snaží šetřit | Zdroj: Shutterstock

Ušetřit se každý den snaží Věra Svobodová. „Jdu do obchodu, něco si vezmu, pak si to rozmyslím a zase vrátím zpátky. Třeba zmrzlina člověka láká, ale nemůže si to dovolit, protože je to drahé a říkám si, že za to bych měla chleba,“ popisuje pro Český rozhlas České Budějovice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak nárůst cen dopadá na seniory, zajímalo Kristýnu Barchini

Kromě cen jídla musí senioři řešit i léky a zdravotní péči. „V lékárně utratím kolem dvou tisíc. Člověk se tedy drží při zemi. Nejhorší je dostat se k doktorovi, musí mě tam někdo odvézt, takže zase musím zaplatit, protože nemůžu chtít, aby mě tam někdo vezl zadarmo, když je benzín tak drahý,“ vypráví Marie Kůsová.

ŽIVOT K NEZAPLACENÍ

Průzkum provedla společnost PAQ Research. Český rozhlas s ní startuje nový projekt, zajímá se v něm o to, jak lidé v současné době vycházejí s penězi.

Na čem senioři nešetří, to jsou služby, které nabízí terénní pečovatelská služba vimperské charity. Větší zájem je podle zástupkyně ředitelky Dany Vidlášové především o dovoz obědů. „Máme hodně zájemců o obědy, protože pravděpodobně zjistili, že už se jim nevyplatí ani nakupovat a vařit,“ myslí si.

Zájem o služby mají i obyvatelé prachatického Domova s pečovatelskou službou Skalka, až na jednu výjimku. „Omezily se odvozy. Pokud si lidé chtěli nakoupit, odvezli jsme je do obchodu, který si vybrali, teď o to už zájem není. Souvisí to s tím, že už ani tolik nenakupují,“ říká pečovatelka Pavlína Hojdarová.

Pomoct lidem se snaží i město Prachatice. „V našem časopise jsme už vydávali tipy jak šetřit a připravujeme téma týkající se léků, potravin a věcí, o kterých se v současné době nejvíc mluví,“ uvádí komunitní pracovnice městského úřadu Hana Rabenhauptová.

Pro lidi, kteří si s aktuální situací neví rady, město připravuje i další besedy a kurzy.

Kristýna Barchini Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme