Škoda Auto zvažuje odchod z Číny. ‚Rozhodne se v příštím roce,‘ řekl její šéf Zellmer

Škoda Auto zvažuje odchod z čínského trhu, rozhodne se v příštím roce. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na rozhovor serveru Automobilwoche se šéfem automobilky Klausem Zellmerem. Podle něj na čínském trhu panuje velmi tvrdá konkurence a automobilka by se mohla více zaměřit na indický trh. Skupina Volkswagen, jejíž je Škoda Auto součástí, výroky nekomentovala, píše agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní hala Škody auto a.s., ilustrační foto

Škoda Auto zvažuje odchod z Číny (ilustrační foto) | Foto: ŠKODA AUTO | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Konkurence je tam velmi silná, s našimi čínskými partnery ve společném podniku zvážíme, jak pokračovat,“ uvedl Zellmer pro Automobilwoche.

Nechceme kvůli cenám energií zdražovat vozy. Cílíme na levnější elektromobily, říká Jahn ze Škody Auto

Číst článek

Podle šéfa automobilky je také možné, že Škoda Auto na čínském trhu zůstane, ale zastaví výrobu ve svém čínském závodě. Mezi perspektivní asijské trhy patří pro automobilku ze skupiny Volkswagen Indie, uvedl Zellmer.

Čína patří k hlavním trhům mladoboleslavské automobilky, prodeje tam ale od roku 2019 prudce klesají. Škoda Auto loni podle své výroční zprávy v Číně prodala na 71 tisíc vozů, což byl její čtvrtý největší trh. Znamenalo to meziroční pokles o 60 procent.

V letech 2018 a 2019 byla Čína největším trhem pro Škoda Auto. Prodalo se tam v roce 2018 zhruba 341 tisíc vozů a v roce 2019 zhruba 282 tisíc vozů. K poklesu přispěla i pandemie covidu-19. Letos jsou známky oživení na čínském trhu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme