Světové ceny potravin v květnu rekordně klesaly, důvodem je zlevnění olejů a obilovin

Světové ceny potravin klesly v květnu nejníže za dva roky. Způsobil to hlavně pokles cen rostlinných olejů, obilovin a mléčných výrobků, který převážil nad růstem cen cukru a masa. Vyplývá to ze zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) vydané 2. června.

Řím Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup, ilustrační foto

Světové ceny potravin klesly v květnu nejníže za dva roky | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v květnu podle zprávy FAO klesl ve srovnání s předchozím měsícem o 3,4 bodu na 124,3 bodu.

Inflace v eurozóně klesla na 6,1 procenta, je nejníže za déle než rok

Číst článek

Je to nejnižší údaj od dubna 2021. Index je nyní 22 procent pod rekordním maximem, na které vystoupal v březnu 2022, po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Ceny obilovin se ve srovnání s předchozím měsícem snížily o téměř pět procent. Důvodem jsou vyhlídky na dostatečnou nabídku a prodloužení dohody umožňující dodávky z Ukrajiny po moři.

Ceny rýže však v květnu dále rostly, částečně kvůli omezeným dodávkám v některých vývozních zemí. FAO minulý měsíc vyjádřila obavy z rostoucích cen této potraviny považované za základní.

Dopady vládního balíčku: snížení DPH na potraviny si zákazníci nevšimnou, shodují se v malých obchodech

Číst článek

Index cen rostlinných olejů se snížil meziměsíčně o téměř devět procent. Pokles je odrazem vysokých dodávek olejnatých semen a slabé poptávky po palmovém oleji. Mléčné výrobky zlevnily o více než tři procenta kvůli sezonnímu růstu produkce mléka na severní polokouli.

Naopak ceny cukru proti dubnu stouply o 5,5 procenta a zaznamenaly růst čtvrtý měsíc za sebou. Mohou za to obavy z vývoje počasí.

FAO v pátek také předpověděla, že produkce obilovin se v letošním roce zvýší o jedno procento na 2,813 miliardy tun, především díky nárůstu sklizně kukuřice.

Celosvětové zásoby obilovin by v sezoně 2023/2024 měly vzrůst o 1,7 procenta na rekordních 873 milionů tun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme