ANO chce u Pavla argumentovat možnou protiústavností změny valorizace důchodů

Představitelé hnutí ANO chtějí ve středu na schůzce s prezidentem Petrem Pavlem mluvit o možné protiústavnosti snížení mimořádné valorizace důchodů. Tento aspekt považují za důležitější než dopady valorizace na státní rozpočet. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli řekl první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchody vzrostou o 900 korun

ANO chce u Pavla argumentovat možnou protiústavností změny valorizace důchodů | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Havlíček si váží toho, že Pavel je otevřený jednáním s opozicí. První schůzka ANO s novým prezidentem k valorizaci důchodů podle něj byla v racionálním duchu. Ve středu bude chtít zdůrazňovat, že zákon o snížení valorizace je retroaktivní, a tudíž protiústavní.

Za problematické považuje i jeho projednání v legislativní nouzi. Havlíček zdůraznil, že pokud Pavel novelu podepíše a Ústavní soud ji odmítne, hrozí Česku blamáž.

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zákon i jeho přijetí hájil. Vláda podle něj ke kroku přistoupila, jakmile získala informace o lednové inflaci, na základě kterých nárok na mimořádnou valorizaci vznikl.

ANO a SPD paralyzovaly Sněmovnu, Babiš chce vypadat jako mučedník, popisuje místopředseda Bartošek

Číst článek

Připomněl také, že opozice odmítla možnost projednání zákona při zkrácení projednávacích lhůt. Kabinet je podle Rakušana připraven i na situaci, že by Pavel zákon nepodepsal.

Důchody mají při mimořádné červnové valorizaci vzrůst podle novely v průměru o 760 korun. Podle nyní platných zákonných pravidel by to bylo o průměrně o 1770 korun. Kabinet snížení zdůvodňuje snahou o stabilizaci veřejných financí v letošním roce i v dalších letech.

Rakušan také vyčetl Havlíčkovi, který byl členem předchozí vlády Andreje Babiše (ANO), že minulý kabinet k žádné reformě důchodů nepřistoupil.

Podle něj proto musí řešit situaci současná vláda. Podoba reformy zatím není připravená, o jednotlivých aspektech jednají odborné týmy koaličních stran, řekl Rakušan. Až koalice najde dohodu, chce o návrhu jednat s opozicí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme