Sedmkrát hurá párkům místo prstů. Oscara za nejlepší film roku získalo Všechno, všude, najednou

Jamie Lee Curtis s cenou pro nejlepší herečku ve vedlejší roli (za snímek Všechno, všude, najednou) | Foto: Carlos Barria | Zdroj: Reuters

Losangeleské Dolby Theatre v noci na pondělí hostilo 95. výroční Ceny Akademie. S jedenácti nominacemi, tedy i největší šancí na úspěch vstoupil do slavnostního večera snímek Všechno, všude, najednou. Žánrová hříčka, ve které se asijská rodina imigrantů potýká s mezigeneračními traumaty a existencí mnohovesmíru, nakonec také letošní ceremoniál se sedmi výhrami ovládla. Server iROZHLAS.cz sledoval předávání cen v online reportáži.

Tento článek je více než rok starý.

Los Angeles (Aktualizováno: 5:48 13. 3. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kompletní přehled vítězů najdete na konci článku.

Komediálně, akčně i sci-fi laděný snímek Všechno, všude, najednou v režii dua Danielů – Kwana a Scheinerta, kde v paralelních realitách existují třeba lidé s párky místo prstů nebo mluvící kameny, si vysloužil přízeň kritiků, diváků i profesních asociací, jejichž členové mnohdy tvoří také členy hlasující filmové akademie.

Z předávání Oscarů si nakonec odnesl sedm cen. Kromě té pro nejlepší film uplynulého roku také za režii, původní scénář, herečku v hlavní a vedlejší roli, herce ve vedlejší roli a střih.

Volná adaptace antiválečného románu Na západní frontě klid patřila k velkým vítězům nedávných britských cen BAFTA. Na Cenách Akademie na tento úspěch navázala, když proměnila čtyři ze svých devíti nominací, a to v kategoriích nejlepší mezinárodní snímek, kamera, hudba a výprava.

Produkce streamovací služby Netflix a nejdražší film německé kinematografie se natáčel z velké části v tuzemsku. Šanci na zisk Oscara tak měla také čtveřice Čechů: maskérka Linda Eisenhamerová, zvukař Viktor Prášil a trikaři Viktor Müller a Kamil Jafar.

„Bylo to fyzicky strašně náročné. Ráno si obout holinky, čtyři teplé kabáty a vyrazit do několika kilometrů fantasticky udělaných zákopů plných bahna a vody. Samozřejmě se točilo v zimě. V podstatě jsme si to tam ‚odmrzli‘,“ popsala Radiožurnálu maskérka, která strávila zhruba tři měsíce po kotníky v bahně na filmovém place u Milovic.

Zpráva pokračuje pod online reportáží.

Devět nominací měly také Víly z Inisherinu, nejnovější scenáristický a režijní počin britského dramatika a příznivce irské nátury Martina McDonagha. Jeho přezdívaná občanská válka o dvou aktérech ale nakonec odešla s prázdnou. 

KDE SLEDOVAT NOMINOVANÉ FILMY?

V tuzemských kinech ještě stále můžete vidět nominované snímky Avatar: The Way of Water, Tár, Velryba a Kocour v botách: Poslední přání.

Větší část nominovaných titulů ale nabízejí v Česku dostupné VOD služby, a to konkrétně:

  • Netflix: Na západní frontě klid, Mořská příšera, Pinocchio Guillerma del Tora
  • Disney+: Víly z Inisherinu, Proměna*, Erupce lásky
  • HBO Max: Elvis*, All That Breathes, Navalnyj
  • SkyShowtime: Top Gun: Maverick* 
  • KVIFF.TV: Trojúhelník smutku, Všechno, všude, najednou*
  • Amazon Prime Video: Argentina, 1985 

(Tituly označené * jsou k vypůjčení či zakoupení na vícero platformách.)

 

Dalšími horkými kandidáty byly opulentní životopisný muzikál Elvis nebo třeba pokračování akčního Top Gunu s podtitulem Maverick, o kterém režisér Steven Spielberg v nadšené gratulaci Tomu Cruisovi prohlásil, že zachránilo Hollywoodu zadek a dost možná i celou kinodistribuci“. 

Novému Top Gunu se totiž jako teprve druhému snímku (po Spider-Man: Bez domova) od začátku pandemie covidu-19 v době své premiéry podařilo překonat ve světových tržbách miliardu dolarů.

Ceremoniálem po čtyřleté nemoderované pauze a už potřetí prováděl Jimmy Kimmel. Po kritice se do televizního přenosu vrátilo také osm vyhlašovaných kategoriích – krátký hraný, dokumentární a animovaný film, střih, masky, výprava a dekorace, zvuk a hudba – které se loni předtáčely. Živě se tak oznamovali vítězové ve všech 23 kategoriích.

Poprvé od roku 1961 nevedl k Dolby Theatre doslovný červený koberec. Místo toho se hosté prošli po koberci barvy šampaňského, což podle Kimmela symbolizovalo očekávání pořadatelů, že letos „nebude prolita žádná krev“. Tím zřejmě odkazoval na facku, k níž došlo v přímém přenosu na jevišti loňských Oscarů.

O možnost promluvit v rámci ceremoniálu k divákům ohledně ruské invaze na Ukrajinu požádal prezident Volodymyr Zelenskyj. Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ale jeho prosbě nevyhověla, uvádí server Variety.

95. CENY AKADEMIE

Nejlepší film
Všechno, všude, najednou

Nejlepší režie
Daniel Kwan, Daniel Scheinert (Všechno, všude, najednou)

Nejlepší ženský herecký výkon 
Michelle Yeohová (Všechno, všude, najednou)

Nejlepší mužský herecký výkon
Brendan Fraser (Velryba)

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli
Jamie Lee Curtis (Všechno, všude, najednou) 

Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli
Ke Huy Quan (Všechno, všude, najednou)

Nejlepší původní scénář 
Daniel Kwan, Daniel Scheinert (Všechno, všude, najednou)

Nejlepší adaptovaný scénář
Sarah Polleyová (Women Talking)

Nejlepší kamera
James Friend (Na západní frontě klid)

Nejlepší střih
Paul Rogers (Všechno, všude, najednou)

Nejlepší hudba
Volker Bertelmann (Na západní frontě klid)

Nejlepší zvuk
Mark Weingarten, James H. Mather, Al Nelson, Chris Burdon, Mark Taylor (Top Gun: Maverick)

Nejlepší originální píseň
Naatu Naatu (RRR)

Nejlepší celovečerní animovaný film
Pinocchio Guillerma del Tora

Nejlepší krátký animovaný film
Chlapec, krtek, liška a kůň (The Boy, the Mole, the Fox and the Horse)

Nejlepší mezinárodní film
Na západní frontě klid (Německo)

Nejlepší krátký hraný film
Irské sbohem (An Irish Goodbye)

Nejlepší celovečerní dokumentární film
Navalnyj

Nejlepší krátký dokument
Zaříkávači slonů (The Elephant Whisperers)

Nejlepší masky a vlasový styling
Adrien Morot, Judy Chin, Annemarie Bradleyová (Velryba)

Nejlepší návrh kostýmů
Ruth Carterová (Black Panther: Wakanda nechť žije)

Nejlepší výprava
Christian M. Goldbeck, Ernestine Hipper (Na západní frontě klid)

Nejlepší vizuální efekty
Joe Letteri, Richard Baneham, Eric Saindon, Daniel Barrett (Avatar: The Way of Water)

 

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme