Začíná Anifilm. Liberecký festival nabídne krvelačné souboje plyšových medvídků i poctu japonské animaci

Do Liberce se tento týden vrací tradiční přehlídka animovaného filmu. Její letošní ročník připomene mistrovství animátora Alfonse Mensdorffa-Pouillyho, svou tvorbu přijedou osobně představit například na Oscara nominovaný režisér snímku Kung Fu Panda nebo hlavní animátorka filmů Wese Andersona či Guillerma del Tora. Festival potrvá od 2. do 7. května.

Liberec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soutěž celovečerních snímků nabídne tradičně pestrý výběr titulů: od znepokojujícího snímku Jednorožci vs. Medvídci, kde je krvavá válečná realita zahalena do růžovofialového světa huňatých zvířecích bojovníků, přes autobiografický opus Můj románek s manželstvím až po ztřeštěnou norskou loutkovou komedii Tři zloději a lev.

Sekce uvede také volné pokračování úspěšného filmu O myšce a medvědovi, tentokrát s názvem Myška a medvěd na cestách, adaptaci povídek japonského spisovatele Harukiho Murakamiho s názvem Slepá vrba, spící žena nebo také snímek Psům a Italům vstup zakázán, který byl loni oceněn na festivalu v Annecy.

Svého zástupce má v soutěži i tuzemská produkce, a to díky koprodukčnímu podílu na slovenském snímku Websterovi ve filmu. Ten vypráví o dobrodružstvích jedné pavoučí rodiny.

Krátkometrážní tvorbu zastupuje snímek Deniska umřela v režii Philippa Kastnera | Zdroj: Anifilm

Mezinárodní výběr 36 krátkých filmů letos zahrnuje kandidáty na Oscara, klasiky a známé, ale i nadějné mladé tvůrce. Poprvé se soutěže účastní i snímky, na jejichž podobě se podílela umělá inteligence. Festivaloví diváci ale uvidí i třeba film vytesaný do dřeva nebo atypický „anidok“ zevnitř prostředí počítačové hry.

Protože Anifilm patří mezi oscarové kvalifikační festivaly, může se vítězný krátký film v příštím roce ucházet o Cenu Akademie. Z českých filmových škol se do mezinárodní soutěže probojovala pražská FAMU s filmy Deniska umřela v režii Philippa Kastnera a Přes střepy od Natálie Durchánkové.

Žena na útěku, žena z plastu. Rovnou dva snímky z FAMU budou soutěžit v Cannes

Číst článek

V rámci Národní soutěže Český obzor budou moci festivaloví návštěvníci jako první zhlédnout třeba nový seriál Lucie Sunkové Viky, sůva z nudlí. Českému publiku se tu také poprvé představí krátký snímek Husa v režii Jana Míky.

Už počtvrté se dostane i na soutěž filmů pro médium virtuální reality. V té se objeví i český VR film Tmání, který se na festivalu bude prezentovat v rámci speciální instalace. Celkem 15 počítačových her se bude ucházet o ocenění v kategoriích Výtvarný počin a Hra pro děti.

Tématem nesoutěžního programu bude Japonsko. Z celovečerních snímků budou moct diváci zhlédnout třeba Mijazakiho kultovní Zámek v oblacích. 

Ve speciálním bloku se představí také krátké filmy nominované na letošní Oscary. Ke 100. výročí založení Českého rozhlasu nebude chybět ani pásmo animovaných filmů, v nichž jednu z hlavních rolí hraje právě rádio.

Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu si letos z Anifilmu odnese animátor Alfons Mensdorff-Pouilly | Zdroj: Anifilm

Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu převezme animátor Alfons Mensdorff-Pouilly. Ten se díky svému uměleckému mistrovství, ale i humoru a laskavosti stal vyhledávaným spolupracovníkem a legendou domácí stop-motion a loutkové animace. Z jeho rozsáhlé filmografie můžete znát třeba Zaniklý svět rukavic, Krysaře, Fimfárum Jana Wericha nebo seriály Pat a Mat, Jája a Pája či Jak to chodí u hrochů.

Sekce Narozen v Liberci připomene práci osobitého herce a dabéra Oldřicha Kaisera. K letošnímu stému výročí režiséra Břetislava Pojara a výtvarníka Miroslava Štěpánka festival uvede jejich společný legendární seriál Potkali se u Kolína.

V rámci programu dojde i na masterclass většiny festivalových porotců. Chybět nebude John Stevenson se svou Kung Fu Pandou, animátorka Kim Keukeleire zase uvede Oscarem, Zlatým glóbem i cenou BAFTA oceněný snímek Pinocchio Guillerma del Tora, na kterém se slavným mexickým režisérem spolupracovala.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme