Zlatou palmu v Cannes získal francouzský film Anatomie pádu. Od začátku byl řazen mezi favority

Zlatou palmu za nejlepší film v sobotu na závěr 76. ročníku mezinárodního filmového festivalu ve francouzském Cannes získal snímek režisérky Justine Trietové Anatomie d'une chute (Anatomie pádu). Čtyřiatřicetiletá filmařka je teprve třetí ženou, jejíž dílo získalo na jedné z nejprestižnějších filmových přehlídek hlavní cenu. O Zlatou palmu se ucházelo 21 snímků.

Cannes Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisérka Justine Trietová, držitelka Zlaté palmy za film Anatomie pádu, pózuje během fotografování po slavnostním zakončení 76. ročníku filmového festivalu v Cannes.

Režisérka Justine Trietová, držitelka Zlaté palmy za film Anatomie pádu, pózuje během fotografování po slavnostním zakončení 76. ročníku filmového festivalu v Cannes. | Zdroj: Reuters

Předány byly i ceny v dalších kategoriích. Ocenění za nejlepší režii získal francouzský režisér vietnamského původu Tran Anh Hung za film La Passion de Dodin Bouffant (Vášeň Dodina Bouffanta), který rozvíjí vztah věhlasné kuchařky a gurmána.

Velkou cenu poroty obdržel britský filmař Jonathan Glazer za historické drama The Zone of Interest (Oblast zájmu) o veliteli nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi a jeho rodině.

Zvíře bych nikdy nezabil. Quentin Tarantino uvedl v Cannes ‚nejlepší z fašistických filmů‘

Číst článek

Cenu poroty dostal finský režisér Aki Kaurismäki za minimalistickou romanci Kuolleet lehdet (Padlé listí), zachycující vztah nezaměstnané pokladní a alkoholika.

Cenu ze nejlepší mužský herecký výkon získal 67letý japonský herec Kódži Jakušo z filmu Perfect Days (Dokonalé dny) německého režiséra Wima Wenderse. Jakušo hraje životního optimisty, který v Tokiu pracuje jako čistič záchodů.

Nejlepší herečkou byla vyhlášena Turkyně Merve Dizdarová za účinkování ve filmu Kuru Otlar Üstüne (Sušené bylinky) v roli ženy, která se zamiluje do učitele v odlehlé provincii Turecka.

Nejlepší scénář podle poroty napsal Judži Sakamoto, a to k filmu režiséra Hirokazu Kore'edy Monster (Monstrum).

Favoritka cen

Trietovou se snímkem Anatomie d'une chute o spisovatelce podezřelé z vraždy svého manžela odborníci předem řadili mezi favority sobotního vyhlašování cen.

O hlavní trofej přitom usilovali se svými nejnovějšími počiny režisérské legendy jako Ken Loach, Wes Anderson nebo Wenders.

O držitelích cen rozhodla porota v čele se švédským režisérem Rubenem Östlundem, který Zlatou palmu získal už dvakrát, naposledy loni s filmem Trojúhelník smutku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme