Festival Jeden svět už má vítěze. Je jím dokument o francouzské malířce Apolonii Sokolové

Diváci a divačky si mohli v uplynulém týdnu užít nové filmové záběry v desítkách českých měst. Jenom pražské kinosály navštívilo 21 tisíc filmových nadšenců. Jako mezinárodní nejlepší film zvítězil časosběrný snímek Apolonia, Apolonia. Divácká srdce si získal detektivní thriller Kuciak: Vražda novináře.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diváci během festivalu Jeden svět

Diváci během festivalu Jeden svět | Foto: Lukáš Bíba | Zdroj: Jeden svět

Dánsko-francouzský snímek Apolonia, Apolonia zpracovává příběh francouzské malířky Apolonie Sokolové, kterou po dobu třinácti let sledovala dokumentaristka Lea Globová. Ukazuje, jak se umělkyně zvládne prosadit ve světě současného umění, který je často pojen s tvrdým byznysem.

„Hořkosladká, půvabná cesta, natočená syrovou, intimní kamerou odhaluje nemožnost úplného poznání jiného člověka a hlubokou pravdu, že identita není neměnná,“ zdůvodnila porota svůj výběr.

Porota Mezinárodní soutěže udělila také cenu za režii, a to dokumentu Nevyhasneme od Ukrajinky Alisy Kovalenkové. Ten reflektuje příběh pětice teenagerů z vesnice na Donbasu, kteří stojí před volbou výběru dalšího vzdělání. Sní přitom o odchodu z válečné zóny a poznávání světa, jemuž nevládnou svištící kulky. 

„Z polí a chatrčí na Donbasu až po ohromující krásu a poklid Himálaje osciluje mezi krutostí každodenního života a světem představivosti a snů a sleduje cestu teenagerů uvězněných v pasti životních okolností, kteří poprvé zakoušejí netušené možnosti, aby vzápětí nevyhnutelně upadli zpět do válečné reality,“ uvedla porota.

Máte právo vědět

V kategorii, která nabízí publiku příběhy o zásadním porušování lidských práv, vyhrál Cenu Poroty Václava Havla snímek Neznalí míru. Za tím stojí režisérská dvojice Noah DeBonis a Laura Angel Rengifo.

Festival Jeden svět zahájil dokument z Ukrajiny. Cenu Homo Homini získal venezuelský aktivista

Číst článek

Dokument představuje tři bývalé bojovnice a bojovníky kolumbijské guerillové armády Revoluční ozbrojené síly Kolumbie čelící úzkosti a strachu, zatímco se pokoušejí integrovat zpět do společnosti, která je vnímá jako teroristy.

„Má velký význam pro společnosti rozdělené ozbrojeným konfliktem. Dává hlas skutečným obětem, čímž otevírá nezbytnou diskusi o možných řešeních a o potřebě smíření založeném na respektu k lidským právům a důstojnosti, která je důležitá nejen pro budoucnost Kolumbie, ale také všech ostatních společností rozvrácených válečnými boji,“ zdůvodnila ocenění porota.

Další ocenění 

V soutěži o nejlepší český nebo koprodukční dokument uplynulého a aktuálního roku vyhrál snímek Návštěvníci od režisérky Veroniky Liškové. Projekt Ráno před koncem světa porota vyhodnotila jako film s nejvýraznějším společenským dopadem, a zvítězil tak v kategorii Jeden svět interaktivně.

Hodnotilo se využití moderní technologie a digitální narace pro šíření povědomí o lidských právech a jejich porušování. Porota sdělila, že „až zažijete tento projekt na vlastní kůži, uvědomíte si, že ráj je pouhá iluze“.

Slovensko, jak ho nikdo nechtěl vidět. Film Kuciak: Vražda novináře je tísnivá rekapitulace

Číst článek

Regionální porota je nominovaná organizátory a organizátorkami festivalu Jeden svět v regionech. Letošní porota ocenila snímek Farmář a hipster. Zdůraznila, že „vybraný film ale může nejlépe fungovat jako odrazový můstek pro panelovou diskusi“.

Každý rok festival vybere několik aktivních středoškoláků a středoškolaček, kteří jsou zapojeni do programu Jednoho světa na školách. Ti pak hodnotí během festivalu nejlepší film z kategorie Jeden svět pro studentky a studenty.

Cenu studentské poroty obdržel snímek Dívčí gang, který režírovala Susanne Regina Meuresová. „Poselství je zřetelné a příběh protagonistek a protagonistů poutavý a alarmující. Zvláště musíme vyzdvihnout iniciativu představit publiku všechny úhly pohledu a poskytnout mu tak objektivní vhled a rozporuplný dojem,” okomentovala své rozhodnutí porota.

Srdce publika si ale nejvíce získal film Kuciak: Vražda novináře od režiséra Matta Sarneckiho. Tento detektivní thriller dotváří úhly pohledu některých jindy zdráhavých a předtím nezpovídaných postav v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové.

Letošní téma Cena bezpečí v různých podobách reflektovaly filmy všech soutěžních i nesoutěžních kategorií. Na pražských plátnech se vystřídalo 75 celovečerních dokumentů. Deset snímků pak mohli diváci vyzkoušet ve virtuální realitě. 

Jeden svět promítal v celkem 28 českých městech, jenom v Praze se ho zúčastnilo 21 tisíc návštěvníků.

Festival Jeden svět do Prahy přivezl více než sto hostů a hostek nejen z Evropy, ale třeba i z Tchaj-wanu, Thajska, Spojených států amerických nebo Západní Sahary. Industry programu v rámci East Doc Platform ve Francouzském institutu se účastnilo na 400 filmových profesionálů a profesionálek.

jar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme