Kauza filmu Poslední z Aporveru nekončí. Dva ze tří odsouzených se dovolali k Nejvyššímu soudu

Nejvyšší soud přezkoumá rozsudek v kauze nedokončeného českého filmu Poslední z Aporveru. Dovolání podali dva ze tří odsouzených, a to režisér Tomáš Krejčí a také Petr Hemmr. Soud převzal obě dovolání spolu se spisem v prosinci, rozhodnutí lze s ohledem na průměrnou délku řízení v trestním kolegiu očekávat za několik týdnů až měsíců. Informaci z justiční databáze potvrdil mluvčí soudu Petr Tomíček.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší soud

Nejvyšší soud přezkoumá rozsudek v kauze nedokončeného českého filmu Poslední z Aporveru (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Pražské soudy uložily režisérovi Krejčímu za dotační podvod tři roky vězení s podmínečným odkladem na pět let, stejně jako spoluobžalovaným Hemmrovi a Jiřímu Košťálovi. Trojice podle verdiktu fiktivně zvyšovala náklady na výrobu snímku.

Krejčí a Košťál byli společníky firmy Actor's Runway Agency, která film produkovala. Podle soudů uvedli v žádostech o dotace nepravdivé údaje. V letech 2010 a 2011 uzavřeli smlouvu a několik dodatků se společností CZ PAP, jejímž jednatelem byl Hemmr.

Tvůrci filmu Poslední z Aporveru uměle navyšovali rozpočet, rozhodl soud. Dostali podmínky

Číst článek

Společnost měla na základě smluv vytvořit například pozadí pro výrobu animací či přepracovat už vyrobené podklady do 3D verze. Trojice ale podle pravomocného verdiktu věděla, že CZ PAP nic z toho neudělá a dodatky slouží jen k tomu, aby na film dostali více peněz.

Dlouho připravovaný snímek měl mít rozpočet až 240 milionů korun. Termín premiéry se opakovaně posouval, film se nikdy nedostal do kin.

Ústavní soud nedávno odmítl stížnost Státního fondu kinematografie, který se domáhá náhrady škody od tvůrců filmu. Škoda podle fondu činila téměř 13 milionů korun.

Vrchní soud v Praze ale nárok ve vztahu ke dvěma ze tří odsouzených označil za promlčený. Ústavní soud stížnost odmítl jako neopodstatněnou, upozornil ale na možnost uplatnit nárok v občanskoprávním řízení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme