Česko mimo boj o Oscara. Film Il Boemo nepostoupil do užšího výběru pro nominaci na prestižní cenu

Historický snímek Il Boemo režiséra a scenáristy Petra Václava se do boje o Oscara nakonec nevydá. Film představující českého skladatele Josefa Myslivečka v hlavní roli s Vojtěchem Dykem nepostoupil do užšího výběru Cen Akademie. V předvýběru uspělo celkem 15 zahraničních snímků z celého světa. Finální nominace na Oscary budou oznámeny 24. ledna.

Tento článek je více než rok starý.

Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojtěch Dyk jako Josef Mysliveček ve filmu Il Boemo

Vojtěch Dyk jako Josef Mysliveček ve filmu Il Boemo | Zdroj: Pilot Film

Snímek Il Boemo do boje o Oscara vyslala Česká filmová a televizní akademie. Výpravný film Petra Václava sleduje hudebního skladatele Josefa Myslivečka.

Mysliveček se jako syn pražského mlynáře navzdory očekávání rodiny vydal za svým snem do Itálie, která byla ve druhé polovině 18. století světovým centrem opery. Dokázal se zde prosadit a dosáhnout hvězdné kariéry. 

Presenting the 95th Oscars shortlists in 10 award categories. #Oscars95

Which films will you be adding to your watchlist over the holidays? aframe.oscars.org/news/post/2023…

21:01 – 21. 12. 2022

1794 4958

Mezi 92 filmy, které se na ocenění za nejlepší zahraniční film kvalifikovaly, ale drama Il Boemo neuspělo. Následuje tak osud loni nominnovaného Zátopka režiséra Davida Ondříčka.

Do užšího výběru kategorie nejlepší zahraniční film se dostalo celkem 15 států - Argentina, Rakousko, Belgie, Kambodža, Dánsko, Francie, Německo, Indie, Irsko, Mexiko, Maroko, Pakistán, Polsko, Jižní Korea a Švédsko.

Platonická rozchodovka Víly z Inisherinu vévodí nominacím na Zlaté glóby. Bodoval i Elvis a Top Gun

Číst článek

Mezi vybranými snímky se objevilo například rakouské historické drama Korzet o císařovně Sissi nebo polský film Íá zprostředkující pohled na lidskou společnost perspektivou osla. O nominaci se utká také korejská detektivka Podezřelá nebo německá adaptace slavného románu Na západní frontě klid. 

Výběr snímků, které mají šanci získat nominaci na Oscara, oznámila Americká filmová akademie ve středu. Kromě zahraničního filmu ohlásila užší výběr ještě v devíti kategoriích, mezi kterými je například filmový soundtrack, původní píseň, dokument, vizuální efekty nebo zvuk. Přehled všech vybraných snímků najdete zde.

Finální nominace ve všech kategoriích oznámí Akademie 24. ledna. Slavnostní vyhlášení nejlepších filmů uplynulého roku se uskuteční 12. března 2023.

Julie Šafová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme