Pirátské sdílení seriálů a filmů vzrostlo o 160 procent. Zamezit by mu měl nový autorský zákon

Pirátské sdílení filmů je v Česku opět na vzestupu. Podle nedávné analýzy vzrostlo meziročně o 160 procent, mnoho internetových úložišť na nelegálním šíření dokonce i vydělává. To má změnit novela autorského zákona, kterou už zákonodárci projednali.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Streamovací služba Netflix (ilustrační foto)

Někteří diváci nechtějí dávat za videa peníze, protože už mají předplacenou třeba jinou službu (ilustrační foto) | Foto: Thiago Prudencio / SOPA Images / Sipa USA | Zdroj: Reuters

České pohádky nebo populární zahraniční seriály. Podle nedávné analýzy společnosti AXOCOM lákají diváky ověřené tituly. Jejich nelegální sdílení vzrostlo meziročně o 160 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o novele autorského zákona

„Zhoršující se ekonomická situace společně s inflací. Oba tyto faktory nutí Čechy šetřit. Obecně lze říci, že kultura se letos ocitla pod obrovským tlakem. Patrné je to na návštěvnosti českých kin, které si sice ve srovnání s covidem polepšily, ale na předpandemickou úroveň to nestačí,“ říká pro Radiožurnál ředitelka společnosti Erika Luzsicza.

Někteří diváci nechtějí dávat za videa peníze, protože už mají předplacenou třeba jinou službu. „Streamování je sice trendy, ale bohužel platforem je hodně a ne každý si může dovolit platit za všechny,“ dodává Luzsicza.

České filmy na jedné adrese. Nová videotéka aspiruje na ‚dvojku‘ domácího sledování

Číst článek

Odpovědnost za uživatele

Data společnost získala z vyhledávání na nejrůznějších úložištích. Tam lidé většinou zavítají kvůli novým filmům a seriálům, protože chtějí vědět, o čem ostatní mluví nebo píšou.

Podle ředitelky české protipirátské unie Markéty Prchalové pomůže novela autorského zákona i s lepší vymahatelností.

„Novela autorského zákona v souladu s evropskou směrnicí o autorských právech na jednotném digitálním trhu zavádí novinku, že provozovatel nebo poskytoval služby pro sdílení obsahu online je za určitých podmínek zodpovědný za jednání svého uživatele. Respektive že zpřístupňovaní děl, která na úložiště nebo na služby nahraje uživatel, je považováno za užití díla a je potřeba k tomu souhlas autora a ten poskytovatel má nějaké povinnosti, jak se zprostí odpovědnosti tím, že musí odstranit nelegálně nahraný obsah. Musí zabránit jeho nahrání a případně jeho opětovnému nahrání, pokud už na tom úložišti dílo bylo přístupné,“ přibližuje Prchalová.

Lidé chtějí pořád něco nového a Netflix usnul na vavřínech, komentuje Koubský odliv předplatitelů

Číst článek

Na opatření ale už reagují i provozovatelé velkých českých úložišť. „Jsme poněkud skeptičtí, jakým způsobem se k tomu provozovatelé postaví, protože na našem trhu fungují velké sdílecí platformy, které otevřeně z pirátství těží, mají z toho obrovské množství peněz. Rozhodně se nebudou chtít pro ně výnosného byznysu vzdát, takže očekáváme různá obcházení. Jednak toho zákona i prostě scestnou argumentaci, proč zrovna na ně to třeba nedopadá a podobně,“ doplňuje.

„Novela stanovuje určitá kritéria a každý ten případ je třeba posoudit individuálně – zda se na toho provozovatele podmínky vztahují. Takže i v tomto bude určitý úkol pro judikaturu a posuzování těmi orgány,“ vysvětluje Prchalová.

Novela autorského zákona teď čeká na podpis prezidenta.

Martin Hrnčíř Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme