Hollywoodští scenáristé chtějí vyšší platy. Jejich stávka ovlivní natáčení filmů a seriálů

Hollywoodští scenáristé v úterý vstoupili do stávky. Jejich odborům se nepodařilo vyjednat lepší platové podmínky. Od pondělní půlnoci tak nepracuje 11 500 tvůrců, které zastupuje sdružení filmových a televizních scenáristů (WGA), což může podstatně zpomalit přípravy na natáčení nových seriálů a filmů, ale i talk show.

Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ikonický nápis Hollywood v kalifornském Los Angeles

Ikonický nápis Hollywood v kalifornském Los Angeles | Foto: Mike Blake | Zdroj: Reuters

Naposledy zažil americký filmový průmysl něco podobného před 15 lety. Tehdy se produkce seriálů a zábavných pořadů zastavila na celých 100 dní a přišla na dvě miliardy dolarů. Velmi dlouho trvala i stávka v roce 1988, kdy scenáristé nepsali skoro půl roku.

Úplně se zastaví natáčení populárních pořadů, jako jsou například ty s moderátory Jimmym Fallonem nebo Jimmym Kimmelem, napsala agentura Reuters.

Slavné late night show stávka postihne jako první, týmy scenáristů totiž připravují epizody ze dne na den. Televize je tak zřejmě budou muset dočasně stáhnout.

U streamovacích společností to může mít vliv na podzimní sezonu. Ta se právě v těchto měsících začíná připravovat.

Scenáristé ke stávce přistoupili poté, co ani po šesti týdnech nenašli společnou řeč se zástupci filmových studií a streamovacích platforem sdružených ve svazu producentů (AMPTP).

Scenáristé mimo jiné žádají vyšší odměny, zvýšení odvodů za zdravotní a sociální pojištění, ale také záruky ohledně velikosti tvůrčích týmů nebo třeba regulace týkající se umělé inteligence.

Také tvrdí, že pracují za minimální mzdu a od té doby, kdy nastoupily služby jako Netflix nebo HBO, prý jejich platy výrazně klesly a navíc nemají žádný profit ze sledovanosti pořadů.

Pavlína Nečásková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme