Ve věku 82 let zemřel kameraman Jiří Macháně, natáčel Smuteční slavnost i seriál Návštěvníci

Ve věku 82 let zemřel v pátek kameraman Jiří Macháně. Podílel se na tvorbě více než 50 filmů, patří mezi ně třeba Smuteční slavnost, Den pro mou lásku, Panna a netvor, Černí baroni či Stín zmizelého. O jeho úmrtí informovala v sobotu dcera Martina Macháňová.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kameraman Jiří Macháně s cenou za celoživotní dílo

Kameraman Jiří Macháně s cenou za celoživotní dílo | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Macháně se podílel také na vzniku seriálů jako třeba Návštěvníci, Náhrdelník či Komisař Maigret. Spolupracoval s Jurajem Herzem, Františkem Vláčilem, Karlem Kachyňou, Františkem Filipem, Janem Němcem či Janem Schmidtem. Působil také dlouhá léta jako pedagog na pražské FAMU, kde výrazně přispěl k formování katedry kamery.

V roce 2015 mu Asociace českých kameramanů udělila cenu za celoživotní dílo. Za nejpodstatnější část své tvorby pokládal Macháně spolupráci s Jurajem Herzem. „Udělali jsme spolu asi 15 filmů, když k tomu připočítám televizi. Točili jsme i v Německu či pro Francouze,“ řekl při předávání ceny v roce 2016.

Podle něj měl tento režisér ohromné vidění, moc si spolu nemuseli povídat a rozuměli si. „Zkrátka tu jeho představivost jsem chápal – doufám, že on byl také spokojen,“ dodal.

Jiří Macháně se narodil v roce 1940, o čtyřiadvacet let později absolvoval studium kameramanské profese. Zprvu působil v Československém armádním filmu a jako druhý kameraman se podílel na ponuré vizi Jana Schmidta Konec srpna v hotelu Ozon a na Kachyňově deziluzivní fresce Ať žije republika.

Samostatnou kameramanskou práci zahájil Schmidtovým snímkem Kolonie Lanfieri natáčeným v Sovětském svazu v době srpnové invaze do Československa. Jeho Smuteční slavnost režiséra Zdeňka Sirového podávající pravdivý obraz vesnice v období 50. a 60. let skončila v trezoru, byla uvedena až v roce 1990.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme