Na každém tónu záleží. Symfonici předtočili skladby ke stému výročí Českého rozhlasu

Koncert, který nemá obdoby. Už za dva měsíce, 18. května, vystoupí v Riegrových sadech v Praze desítky interpretů, kteří společně s posluchači oslaví 100 let rozhlasového vysílání na českém území. Postupně proto rozhlas narozeninový program představuje. Dvě speciální písně nacvičil i Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Nedílnou součástí rozhlasového vysílání jsou i znělky, některé z nich jsou dnes již legendární. Právě tyto krátké melodie zazní na koncertu ve speciální aranži. | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Symfonici ve studiu S1 na pražských Vinohradech hrají do rytmu klavírní nahrávky a u toho je snímá hned několik kamer. Do těchto instrumentálních skladeb budou za dva měsíce v Riegrových sadech naživo zpívat zpěvačky Aneta Langerová a Kateřina Marie Tichá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž z nahrávání rozhlasových symfoniků od Jiřího Štefla

Aranže písní Časy se mění a Nevidomá dívka připravil pro symfonický orchestr Českého rozhlasu Petr Malásek. Ten na celé nahrávání také dohlížel.

„S kapelou jsme už s Českým rozhlasem udělali spoustu práce. A tohle je takové ‚best of‘ ze všech našich společných koncertů. Orchestr ale bohužel ten den na koncertu v Riegrových sadech být nemůže, takže se s námi alespoň virtuálně spojí,“ říká Malásek.

Ve studiu S1 proto symfonici natočili jen part orchestru, se zpěvačkami je pak spojí takzvaný click track, tedy metronom.

„Metronom bude v kapele hrát i na živém koncertu a díky tomu by mělo být všechno sychronizované. A díky obrazové technice bude ten orchestr s námi, byť bude předtočený,“ vysvětluje propojení Malásek.

Budou i znělky

A zatímco Petr Malásek na Symfoniky dohlíží z režie, ve studiu S1 je má pod taktovkou dirigent Jan Kučera.

Český rozhlas letos slaví 100 let. U příležitosti kulatého výročí vystoupí v Praze desítky hudebníků

Číst článek

„Já mám k Českému rozhlasu hezký a citový vztah, protože jsem tady jako dirigent začínal. Bylo mi zhruba dvacet let, těsně po škole jsem měl tu šanci a čest začít pracovat se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Tato zkušenost mě tvarovala. Proto se sem vždy velmi rád vracím,“ říká dirigent Kučera.

„Tady se nedá být nepokojený. Špičkoví muzikanti, to je vždycky radost,“ dodává Malásek.

Nedílnou součástí rozhlasového vysílání jsou i znělky, některé z nich jsou dnes již legendární. Ať už ta pohádkového Hajaji, nebo rozhlasového Kolotoče. Právě tyto krátké melodie zazní na koncertu ve speciální aranži.

Výsledek zazní 18. května v Riegrových sadech v Praze. Celý program budou živě přenášet také Radiožurnál, Dvojka a regionální stanice Českého rozhlasu.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme