Odkládají přezdívku čeští Arctic Monkeys. Kapela I Love You Honey Bunny chystá na duben nové album

Po téměř pětiletém čekání se fanoušci kapely I Love You Honey Bunny dočkají rozšíření koncertního repertoáru. Jedna z nejvýraznějších tváří české indie-rockové scény oznámila, že 27. dubna pokřtí v pražském klubu Roxy svou druhou studiovou desku We Just Had a Wonderful Time, která vyjde o pár dní dříve. Současně pražská čtveřice představila první singl s názvem Lose Control, se kterým zřejmě definitivně odkládá přívlastek českých Arctic Monkeys.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K britským indie-rockovým ikonám je přirovnávali už od prvních nahrávek – a rozhodně ne náhodou. Hlasové zabarvení frontmana Sebastiana Jacquese připomínalo Alexe Turnera na první poslech a práce s rytmikou nebo střídání ostrých kytarových riffů s jemnými reverby obalenými melodiemi jako kdyby vypadlo z desky Favourite Worst Nightmare.

Alex Turner z Arctic Monkeys: Snaha napsat hlučnou rockovou písničku vyšla tentokrát naprázdno

Číst článek

Funkčním příkladem je například srovnání písní Friends Don’t Lie a Brianstorm. A ačkoliv se kapela od začátku k tomuto označení stavěla s odstupem, příměr k Arctic Monkeys mohl být pro její popularitu jedním z klíčových faktorů.

Mezi lety 2014 a 2017, kdy zejména mezi mladými lidmi ještě silně doznívalo album AM, se I Love You Honey Bunny objevovali jako headlineři v podstatě na každé studentské akci. Jako jednu z mála kapel této generace jsme je mohli pravidelně vídat i na plakátech velkých českých festivalů jako Colours of Ostrava nebo Rock for People, ale také na zahraničních pódiích.

Za sebou mají slavný festival Sziget, v Maďarsku ještě odehráli pár koncertů s kapelou Ivan & The Parazol, do Německa se pravidelně vrací za skupinou Leoniden, dále několikrát vystoupili například ve Švédsku nebo Polsku a díky hudební soutěži Planetrox odjeli i velké turné v Kanadě s příznačným názvem Maple Syrup Tour.

V roce 2018 vyšla dlouho očekávaná deska Cosmic Background Radiation, na které už I Love You Honey Bunny jasně ukazovali, že si hledají vlastní zvukovou i skladatelskou identitu, přestože tam rukopis z kapelních začátků byl stále citelný.

Posun lze dobře pozorovat na dvou různých verzích písně Try to Tell Her Lies. Z rovné skladby stojící na kytarách, kterou uvedli na jednom z koncertů v Maďarsku, udělali společně s producentem Dušanem Neuwerthem píseň zcela odlišného charakteru.

Singl Lose Control, který po čtyřletém čekání uvádí druhou studiovou desku, hudební transformaci dotahuje do konce. Ve spolupráci s producenty Koenem van de Wardtem (Klangstof) a Stevenem Grahamem Ansellem (Blood Red Shoes) se kapela představuje v úplně novém a hlavně neotřelém kabátě.

Stávající fanoušky ale od poslechu a zachování přízně neodradí. Cit pro chytlavé melodie totiž skupina neztratila, jen ho tentokrát zabalila do basových syntezátorů.

Bludný kruh v soudní síni

Ocenit by se měla i textová složka Lose Control, která se snaží destigmatizovat téma duševních onemocnění. Popisuje to i frontman Sebastian Jacques: „Jak název napovídá, Lose Control je o nutkavém pocitu ztráty kontroly nad děním ve vlastním životě. V textu nemáme na mysli, že by člověk chtěl svůj život úplně vzdát, spíš že se cítí zahlcený. Nestíhá sledovat, co se kolem něj děje, všechno se kupí na sebe a nastává nekonečný bludný kruh.“

Sdělení písně ještě výrazně akcentuje symbolická skutečnost, že se studio, kde skladba vznikla, nachází v prostorách bývalé soudní síně.

Náročným a citlivým tématům se ale I Love You Honey Bunny ve svých textech nebránili už v minulosti. Skladba Welcome, která zahajuje album Cosmic Background Radiation, například zachycuje pohled mladého člověka na migrační problematiku.

Píseň Yellow and Blue, která byla jedním z prvních singlů, zase byla ve své době téměř jediným českým trackem, co přímo reagoval na anexi Krymu v roce 2014. Jak bolavě se text skladby naplnil, si sama kapela uvědomila mimo jiné během loňského koncertu pro Ukrajinu.

Josef Kaňka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme