Rumunské melodie a housle Kopatchinské. Rozhlasoví symfonici oslaví sto let od narození Györgye Ligetiho

Symfonický orchestr Českého rozhlasu připomene 100. výročí narození jednoho z nejvýznamnějších skladatelů 20. století Györgye Ligetiho. Jeho dílo rozezní pražské Rudolfinum 13. února. Pod taktovkou šéfdirigenta Petra Popelky doprovodí rozhlasové filharmoniky houslistka Patricia Kopatchinskaja. Přímý přenos koncertu odvysílá stanice Vltava, záznam nabídne Český rozhlas D-dur.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Patricia Kopatchinskaja

Patricia Kopatchinskaja | Foto: Eric Melzer

Když v prosinci 1956, po potlačení maďarského povstání sovětskou armádou, emigroval skladatel György Ligeti (1923 – 2006) z Budapešti do Vídně, vzal s sebou jen některé své partitury – ty, které považoval za nejdůležitější. Concert Românesc, Rumunský koncert z roku 1951, byl mezi nimi.

Ligeti založil svůj Rumunský koncert na lidové hudbě i vlastní tvorbě ve stylu vesnických kapel. Měl k tomu blízko, v rodné Transylvánii se mimo jiné věnoval etnografickému výzkumu a v začátku své tvorby upravoval lidové písně.

Concert Românesc ale v komunistickém Maďarsku označili za podvratný a okamžitě ho zakázali.

Další Ligetiho skladba, kterou rozhlasoví symfonici zahrají 13. února v Rudolfinu, vznikala ve svobodných poměrech. Svůj Houslový koncert ale skladatel výrazně přetvářel a jeho definitivní podoba měla premiéru až v roce 1993.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu představí také Ligetiho Lontano. Část skladby zazněla v psychologickém thrilleru Shutter Island Martina Scorseseho. Lontano znamená italsky „v dálce“. 

Ve­čer završí suita z baletu Podivuhodný man­darín Bély Bartóka, klasika maďarské hudby, který měl na Ligetiho silný vliv. Děj křiklavě modernistické baletní pantomimy vychází z příběhu Melchiora Lengyela a poměrně brutálním způsobem ukazuje téma sexuality a násilí. Premiéra v roce 1926 vyvolala skandál a dílo bylo zakázáno.

Patricia Kopatchinskaja | Foto: Marco Borggreve

Patricia Kopatchinskaja

Houslistka Patricia Kopatchinskaja dokáže skloubit podle kritiků hloubku, humor a brilantnost a zároveň umí vždy vystihnout jádro díla. Věnuje se současným autorům a v programu Dies Irae nabízí také hudební úvahy nad současnou ekologickou krizí.

Kopatchinskaja je mimo jiné humanitární ambasadorkou švýcarské Terre des Hommes, která pomáhá dětem.

Vstupenky na koncert je možné zakoupit na stránkách Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Živě zazní koncert na vlnách stanice Vltava, záznam nabídne stanice D-dur.

kac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme