Melancholie i radost. Depeche Mode vydali novou desku, první od tragické smrti zakládajícího člena

Angličtí Depeche Mode v pátek vydali novou – patnáctou – studiovou desku. S titulem Memento Mori kapela přichází necelý rok po smrti hudebníka Andrewa Fletchera, který byl zakládajícím členem skupiny.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrew Fletcher, klávesista a zakládající člen britské skupiny Depeche Mode

Andrew Fletcher, zakládající člen britské kapely Depeche Mode, který minulý rok tragicky zahynul. Nový titul s názvem Memento Mori je prvním albem po jeho odchodu | Zdroj: Profimedia

Příchod alba Memento Mori předznamenal první singl Ghosts Again, který se okamžitě uchytil v rádiích po celém světě.

„Podle mě Ghosts Again prostě vystihuje tu dokonalou rovnováhu melancholie a radosti,“ komentuje singl David Gahan, hlavní zpěvák Depeche Mode.

Na Depeche Mode do kina. Nový film nabízí záznam koncertu i příběhy skalních fanoušků

Číst článek

Doplňuje ho i jeho kapelní kolega Martin Gore: „Nestává se často, že bychom nahráli píseň, které bych prostě neměl dost, když ji poslouchám – jsem nadšený, že se o ni mohu podělit.“

Memento Mori je patnáctým studiovým albem Depeche Mode a prvním ve dvoučlenné sestavě Gahan a Gore po tragickém odchodu spoluzakladatele Andrewa „Fletche Fletchera v roce 2022.

Dvanáct skladeb alba mapuje rozsáhlou škálu nálad a textur, od zlověstného začátku až po závěrečné rozuzlení – od paranoie a posedlosti po katarzi a radost a zasahuje nesčetné body mezi nimi.

Zastávka turné v Praze 

Turné The Memento Mori Tour se uskuteční současně s vydáním alba a bude mít 30. července zastávku i v Praze. Bude to zatím největší koncert Depeche Mode v Česku. V pražských Letňanech by jim mohlo přihlížet zhruba šedesát tisíc fanoušků.

Do rokenrolové síně slávy byla uvedena Houstonová i Depeche Mode, ceremoniál přenášelo HBO

Číst článek

Zatím naposledy vstoupili „Depešáci v Česku v roce 2018, kdy vyprodali pražském O2 arenu.

V rámci vydání se Praha přidala k světovým metropolím, ve kterých se objevily murály s vizuálem obalu desky.

Pražský murál se nachází u vchodu do pražského parku Parukářka, kousek od Olšanského náměstí. Zpracoval jej graffiti umělec Ale Vellino. Již krátce po jeho dokončení se u murálu začali scházet fanoušci, aby pořídili fotografie.

Z murálu se pak stalo pietní místo, kde se vzpomínalo na zesnulého Andyho Fletchera spolu s upomínkovými předměty a svíčkami, které fanoušci přinesli.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme