Young, nebo Rogan? Spotify dalo přednost podcastu a začalo mazat hudbu kanadského písničkáře

Švédská streamovací služba Spotify začala z nabídky mazat hudbu Neila Younga, a to na základě ultimáta, které jí dal. Kanadskému písničkáři totiž vadí podcast Joea Rogana, který patří mezi nejposlouchanější a který podle něj šíří lživé informace o koronaviru. Jak informoval deník The New York Times, Spotify se proti jeho slovům ohradilo s tím, že má nastavené přísné zásady a že od začátku pandemie smazalo na 20 000 epizod podcastů.

Tento článek je více než rok starý.

Stockholm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hudební streamovací služba Spotify, ilustrační foto

„Litujeme Neilova rozhodnutí odstranit jeho hudbu ze Spotify, ale doufáme, že jej brzy přivítáme zpět,“ napsala společnost. Ilustrační foto | Foto: Dado Ruvic | Zdroj: Reuters

Neil Young se na začátku týdne vymezil proti jednomu z největších podcastů na světě Joe Rogan Experience. Jeho autor, Joe Rogan, předloni od Spotify dostal za exkluzivní práva v přepočtu přes dvě miliardy korun.

Kanadský písničkář Young chce po Spotify, aby stáhla jeho hudbu. Vadí mu podcast Joea Rogana

Číst článek

Každou epizodu sleduje asi 11 milionů lidí, podle Younga ale podcast šíří nepravdivé informace o koronaviru. Sám Rogan se účastní akcí proti povinnému očkování proti koronaviru.

Young v prohlášení – s odkazem na Roganův pořad – uvedl, že Spotify šíří lživé informace o vakcínách. Společnost tak podle muzikanta může nést podíl na smrti těch, kteří dezinformacím uvěřili. „Lži jsou prodávány za peníze,“ napsal pak ve středu ve svém dalším prohlášení.

Spotify zareagovalo dva dny od uveřejnění první výzvy, kterou už ale zpěvák smazal. V prohlášení podle The New York Times napsalo, že se služba snaží přinést veškerý hudební a zvukový obsah na světě, s čímž samozřejmě přichází velká odpovědnost.

Duškovy názory a smrt zpěvačky Horké? ‚Nemusí jít o dezinformace, mohou mít ale negativní důsledky‘

Číst článek

Společnost musí podle vyjádření vyvažovat bezpečnost pro posluchače a svobodu pro tvůrce. Proto má nastavené podrobné zásady a na jejich základě odstranila z knihovny od začátku pandemie přes 20 000 epizod různých podcastů, které souvisely s covidem.

„Litujeme Neilova rozhodnutí odstranit jeho hudbu ze Spotify, ale doufáme, že jej brzy přivítáme zpět,“ napsala společnost s tím, že veškeré jeho písně odstraní během několika hodin.

Mezi posluchačsky nejoblíbenější Youngovy skladby patří Heart of Gold, Harvest Moon a Old Man.

Písničkář není jediný, kdo kritizuje podcast Joea Rogana. Minulý měsíc na 270 lékařů a dalších expertů ve zdravotnictví vyzvalo Spotify, aby přijala pravidla proti šíření dezinformací.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme