Zemřel Jeff Beck, jeden z nejlepších kytaristů všech dob. Osminásobnému drželi Grammy bylo 78 let

Ve věku 78 let zemřel jeden z nejlepších kytaristů všech dob, Brit Jeff Beck. Držitel několika cen Grammy a člen rokenrolové síně slávy posouval hranice blues, jazzu a rock’n’rollu. Zemřel v úterý poté, co se „nakazil bakteriální meningitidou“, uvedla agentura Reuters s odvoláním na prohlášení Beckových zástupců. Kde přesně zemřel, nebylo jasné.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kytarista Jeff Beck na snímku z roku 2007

Kytarista Jeff Beck na snímku z roku 2007 | Foto: Mario Anzuoni | Zdroj: Reuters

Fenomenální kytarista vydal alba, jež žánrově sahají od blues, rocku a heavy metalu přes jazz fusion až po směs rocku s elektronikou. Zahrál si také na deskách řady jiných hvězd, mimo jiné Micka Jaggera, Tiny Turnerové, Stevieho Wondera, Rogera Waterse či ZZ Top.

„Jefff byl skvělý člověk a vynikající, geniální kytarista. Žádný další Jeff Beck už nikdy nebude,“ napsal na twitteru Tony Iommi, kytarista skupiny Black Sabbath.

Na scénu Beck vstoupil v roce 1965 jako člen legendární skupiny Yardbirds. Jejími dalšími členy byli Eric Clapton a pozdější kytarista skupiny Led Zeppelin Jimmy Page.

V roce 1967 založil Beck s Ronem Woodem (od roku 1974 členem Rolling Stones) a Rodem Stewartem kapelu Jeff Beck Group, která se ale po dvou úspěšných albech rozpadla. Později kapelu stejného názvu založil s jinými hudebníky.

Ve druhé polovině 70. let začal spolupracovat s Janem Hammerem, s nímž v roce 1980 nahrál desku There & Back. Za Beckovo nejúspěšnější album bývá považována deska Flash z roku 1985, na níž je i instrumentálka Escape od Hammera, za niž Beck dostal v roce 1986 svou první Grammy.

S novým tisíciletím pak hudebník vplul na vlnu elektroniky, jež mu vynesla třetí Grammy za píseň Dirty Mind z desky You Had It Coming (2001). Posledním studiovým albem Becka byla deska Loud Hailer z roku 2016.

V posledních letech spolupracoval a vystupoval mimo jiné i s hercem a hudebníkem Johnnym Deppem. Loni v létě společně vydali album s názvem 18.

Kytarista Jeff Beck během benefičního koncertu v Los Angeles v roce 2008 | Foto: Mario Anzuoni | Zdroj: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme