Hrušínský, Somr, Marvan i Kemr. Slavní čeští herci, kteří v pohádkách ztvárnili krále, byli i rozhlasovými esy

Rozhlas vysílá už sto let a v jeho studiích vznikly stovky pohádek. Měly různé náměty a také různé hrdiny. Byly moderní i klasické, a v mnoha z nich vystupoval král. Když jsme procházeli naším archivem, zjistili jsme, že postavy rozhlasových králů dostávali slavní čeští herci. Některé vám představíme v prvním díle vánočního seriálu Radiožurnálu Rozhlasoví králové.

Tento článek je více než rok starý.

ROZHLASOVÍ KRÁLOVÉ Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K rozhlasovým posluchačům promlouval i Jaroslav Marvan

K rozhlasovým posluchačům promlouval i Jaroslav Marvan | Zdroj: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

Herce Jaroslava Marvana znají diváci televizních obrazovek jako moudrého policejního radu Vacátka i jako krále filmové pohádky z roku 1968 o šíleně smutné princezně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si první díl seriálu Rozhlasoví králové i s ukázkami z jejich děl

V rozhlase byl Marvan naopak zase královským otcem princezně na vdávání i Šípkové Růžence. Pohádku natočil o dva roky dříve, než vznikl film Šíleně smutná princezna.

Marvan začínal už ve 20. letech minulého století v divadle Vlasty Buriana. Nastoupil tam jako čtyřiadvacetiletý mladík a dlouhá léta byl Burianovým partnerem. V roce 1954 přijal nabídku první české scény.

Na jevišti Národního divadla se potkával i s dalšími velikány, například Josefem Kemrem. I on měl slabost pro práci v rádiu. Mimo jiné krále hrál v pohádce Zdeňka Svěráka Kolo se zlatými ráfky. V rozhlase ztvárnil až čtyři stovky rolí, včetně královských.

Tajemství staré bambitky, Anděl Páně a Pelíšky. Na Štědrý den nejvíce diváků sledovalo pohádky

Číst článek

V nahrávce z roku 1988 uslyšíte i hlas Borise Rösnera. Do rádia chodil často a za sebou měl hned několik královských otců.

I Josef Somr si zahrál zlého krále, který touží po mladé a krásné princezně se zlatou hvězdou na čele. V našem archivu narazíte až na deset velkých pohádek, kde má roli krále.

Co královský rozhlasový hlas, to slavné herecké jméno. Patří sem i Rudolf Hrušínský. Hrál například krále v pohádce Boženy Němcové Sůl nad zlato. V roce 1988 ji natočil Karel Weinlich.

Na kilometrech zvukových pásů jsou zachyceny hlasy legend. Naším rozhlasovým pohádkovým králem byl ale režisér Karel Weinlich.

On sám se označení bránil, jak uvedl v jednom z posledních rozhovorů pro Český rozhlas před deseti lety. Do rozhlasu nastoupil v 50. letech a zůstal mu věrný až do své smrti před dvěma lety. 

Michaela Vetešková, mfk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme