Zasaďte strom, přispějte na charitu. Statisíce dětí pomáhají čtením knih

Za přečtenou knihu 50 korun na charitu. Tak funguje projekt Čtení pomáhá, který podporuje zájem dětí o čtení a charitu. Za jedenáct let v něm děti čtením vybraly 55 milionů korun pro 600 charitativních projektů. Čtení pomáhá teď svůj záběr rozšiřuje na pomoc přírodě. Za každou knihu, kterou o ní děti přečtou, mohou nechat vysadit dva stromy. Stačí vyplnit webový formulář, aby malí čtenáři prokázali, že knížku skutečně četli.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čtenáři

Projekt Čtení pomáhá se nově zaměřil i na pomoc přírodě (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Kubo, řekl pašík a znovu ho vzal kolem ramen.“ Jedenáctiletá Amélie dosud přečetla pět knih. Tahle byla zatím její poslední. „Bylo to z knížky Vánoční prasátko a napsala to J. K. Rowlingová.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Čtení pomáhá. Téma pro Evu Šelepovou

„Kuba má svou oblíbenou hračku, jeho nevlastní sestra ji ale vyhodí z auta a ona se rozbije. Poté nastane Štědrý večer, noc zázraků a on se rozhodne, že pašíka zachrání,“ vypráví Amélie děj knížky.

Mnoho jejích vrstevníků by s tím ale nejspíš mělo problém. Průzkumy z posledních let ukazují, že české děti nerozumí psanému textu. Také málo čtou.

Proto spustil dnes už bývalý šéf energetické společnosti ČEZ Martin Roman před 11 lety projekt Čtení pomáhá. Za tu dobu se do něj přihlásilo přes 300 tisíc malých čtenářů.

Nově se tento projekt zaměřil i na pomoc přírodě. Děti v něm za přečtení knihy s přírodní tematikou mohou nechat vysadit dva stromy.

„Udělali jsme studii na více než tisíci mladých lidech. Poměrně málo dětí – pouze 30 procent – si o přírodě čte. Díky tomu by některé děti v typickém českém lese hledaly třeba datlovník nebo psa dingo,“ uvedl pro Radiožurnál Martin Roman.

Děti prchající před válkou čeká na začátku školního roku dárek: knížka Pohádky pro děti z Ukrajiny

Číst článek

Projekt pomáhá financovat firma RD Rýmařov, ročně postaví a prodá kolem 400 domů. Na každý z nich potřebuje asi 20 stromů, za rok je to 8000 dřevin.

Samotnou výsadbu bude mít na starosti Česká lesnická akademie Trutnov. „Za každou přečtenou knížku a správně vyplněný kvíz vysadíme dva stromy v lokalitě nedaleko Trutnova, té části obce se říká Voletiny,“ přibližuje ředitel akademie Miloš Pochobradský.

V projektu Čtení pomáhá mohou děti vybírat z mnoha stovek knih, jejich seznam teď nově rozšířila desítka publikací o přírodě. V nabídce jsou knihy Jeden rok o životě včely, Citový život zvířat nebo Stromy vypravují.

Eva Mikulka Šelepová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme