Ideální ‚devadesátky‘ byly iluzí. Spisovatel Ben Lerner ukazuje temné podoby amerického mužství

Švédská akademie letos naprosto zaslouženě udělila Nobelovu cenu za literaturu francouzské Annie Ernaux, jedné z nejdůležitějších evropských spisovatelek současnosti. Rád bych se teď věnoval autorovi, který během svého života získá „literární Nobelovku“ s naprostou jistotou také – Benu Lernerovi. Zatím je mu pouhých 43 let a ještě si počká, ale už teď napsal více zásadních literárních děl, než kolik se jiným autorům podaří vytvořit za celý život.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž

Muž | Foto: Nathan Lemon | Zdroj: Unsplash | Licence Unsplash,©

Nakladatelství Argo v překladu Olgy Bártové publikovalo jeho zatím poslední román Topecká škola a čeští čtenáři tak mají skvělou příležitost se seznámit s tím nejlepším, co současná americká literatura nabízí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Bělíček: Toxické mužství ve Spojených státech

Ben Lerner je jeden z nejvýraznějších představitelů současného literárního mikrožánru autofikce, tedy psaní, v němž autoři a autorky přiznaně vycházejí ze svých vlastních životních zkušeností a přetvářejí je do sugestivních próz. Tímto způsobem postupoval ve svých předchozích knihách Opouštíme nádraží Atocha i v knize 10:04.

A podobným způsobem pracuje i tentokrát v Topecké škole, která je prvním převedením jeho díla do češtiny.

Ben Lerner, spisovatel | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Hlavním sledovaným životním obdobím autorova alter-ega Adama Gordona je v této próze dospívání.

S Adamem se setkáváme na konci devadesátých let ve městě Topeka ve státě Kansas na americkém Středozápadě, jak směřuje k dokončení středoškolského vzdělání, připravuje se na univerzitní studium v New Yorku a zároveň bojuje o federální vítězství v debatních kláních amerických studentů.

Adam, jeho rodiče a spolužák

Poslední román Bena Lernera je ovšem v mnoha ohledech ambicióznější a košatější než ty předchozí. Autor tentokrát do příběhu dostává i perspektivy jiných postav a ty si v jeho vyprávění berou slovo.

Vyprávějí především Adamovi rodiče Jane a Jonathan, dva židovští intelektuálové, kteří se do Kansasu přestěhovali kvůli práci na prestižní místní klinice zaměřené na problematiku duševního zdraví.

Úspěšný komiksový debut herce Keanu Reevese BRZRKR vyšel konečně také v češtině

Číst článek

Vyprávění Adama, jeho dvou rodičů i méně intelektuálně nadaného spolužáka Darrena tvoří v Lernerově knize kompozici, jejímž hlavním cílem je zrekonstruovat podoby temných stránek americké maskulinity v posledních několika dekádách.

Děje se tak paradoxně v devadesátých letech, které byly tehdejšími aktéry vnímány jako velké vítězství amerického liberalismu, volnomyšlenkářství a jako éra, v níž nemají diskriminace, rasismus či homofobie žádné místo.

Až k Donaldu Trumpovi

Ben Lerner přesvědčivě ukazuje, že temné podoby amerického mužství z veřejného prostoru ve skutečnosti nikdy nezmizely a že příběh o ideálních a idealistických devadesátkách byl vždy iluzí. Odhaluje to třeba i zkušenost jeho matky Harriet, která právě v této době vydala několik bestsellerů popularizujících psychologické a psychoanalytické poznatky ohledně rodiny a mezilidských vztahů.

Kromě toho, že se díky svým knihám dostala do slavné talkshow Oprah Winfreyové, začali ji ve stejnou dobu anonymně volat i takzvaní „chlapi“, jak jim sama říkala. Skrze „chlapy“ do příběhu pronikají zamlčované aspekty americké společnosti, které postupem času nabývají na síle a jsou stále hlasitější.

Napsal alternativní historii. ‚Po pádu tunguzského meteoritu se mění svět i logika,‘ říká Jacek Dukaj

Číst článek

Ben Lerner v románu tuto linku vede až k mocenskému nástupu americké konzervativní pravice a k prezidentství Donalda Trumpa. Právě to je v jeho příběhu vrcholným momentem frustrovaného a toxického mužství Spojených států amerických.

Takto nastíněný děj může působit příliš lacině a didakticky, ale nic nemůže být Lernerovu psaní vzdálenější. Svým způsobem ve své tvorbě navazuje na americké mužské a silně analytické autory, jakými byli třeba Philip Roth nebo David Foster Wallace. Toto psaní ale paradoxně využívá ke kritice vypjatě mužského a analytického přístupu ke skutečnosti.

Suverenita, nabubřelost a autorova snaha využívat velká gesta a myšlenkové koncepty, může svým patosem celou řadu čtenářů odradit. Přesto je Lernerův styl v zásadě srozumitelný a strhující. I samotný tento styl je navíc předmětem nesmlouvavé analýzy, která tuto předstíranou autorskou jistotu kreativním způsobem podemílá. Zkrátka literatura jako stvořená pro Nobelovu cenu za literaturu.

Jan Bělíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme