Dům na vlnách změn. Nová kniha přibližuje noblesu sídla brněnského rozhlasu, bývalé České banky Union

Budovu brněnského rozhlasu, jejího tvůrce i rozhlas jako takový přibližuje unikátní výpravná publikace. Dostala symbolický název Dům na vlnách změn. Kniha začala vznikat poté, co s rokem 2021 skončila historicky největší obnova budovy někdejší České banky Union. Právě v ní brněnské rozhlasové studio od roku 1950 sídlí. Obsah knihy tak mimo jiné na detailních fotografiích zachycuje i návrat prostor k noblese, s níž dům vznikal.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha Dům na vlnách změn

Kniha Dům na vlnách změn | Foto: Ludmila Opltová | Zdroj: Český rozhlas

Obnova znovu odhalila ušlechtilé materiály, originální přístup i netradiční detaily, se kterými budovu navrhl architekt Ernst Wiesner. V době dokončení stavby v roce 1925 mu bylo teprve 35 let a měl před sebou vytvoření řady obdivovaných staveb nejen v Brně (včetně vily Stiassni či brněnského krematoria). V budově banky uplatnil tehdy nevídaná řešení – zeleň na střeše nebo obří světlík nesoucí denní světlo do prostor, kam se nedostalo okny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak na Ernsta Wiesnera vzpomíná architekt Mojmír Kyselka, který jej v roce 1965 v rámci studijní cesty navštívil v Liverpoolu a neplánovaně s ním strávil několik dní

Symbolické je i datum, kdy publikace Dům na vlnách změn vyšla. Stalo se tak v předvečer 133. výročí narození Ernsta Wiesnera.

Místo, kde se odráží historie

Kniha přináší informace jak o Wiesnerovi, tak o rozhlasu jako takovém. A řadu fotografií současných i historických, z nichž některé jsou takto k vidění úplně poprvé. Dává budovu také do kontextu doby, protože byla odrazovým můstkem pro vlnu funkcionalismu.

Nápady a materiály, které se Wiesnerovi osvědčily v budově banky Union, uplatnil i ve svých dalších stavbách. Sídlo rozhlasu je ale výjimečné v tom, že se velké množství detailů zachovalo téměř sto let v autentické podobě.

Klik, kování oken nebo třeba zábradlí honosných schodišť se dotýkal jak Wiesner, tak pozdější movití klienti banky (včetně členů rodin Löw-Beer, Tugendhatů nebo Stiassni), ale poté také lidé spojení s kulturními tradicemi Moravy i celého Československa. A dnes pracovníci, hosté a návštěvníci Českého rozhlasu Brno.

Kde knihu získat?

Kniha Dům na vlnách změn je reprezentativní publikací a je určena znalcům a zájemcům o téma. Nebude tedy v běžných knihkupectvích. Zájemci si ji mohou pořídit v Hroznové ulici v Brně v pokladně vily Stiassni, která je také dílem Ernsta Wiesnera. Památka je pro návštěvníky přístupná i v zimě. Písemně si ji lze koupit u vydavatele, spolku Obecní dům Brno. Cena je 460 korun.

I historické prostory mohou sloužit moderně

„Jsme rádi, že to vše teď můžeme ukázat i v této podobě, ukázat, jak se podařilo propojit prvorepublikovou noblesu s potřebami moderního rozhlasového provozu,“ dodává ředitelka Českého rozhlasu Brno Hana Ondryášová.

Rozšířit balkony, zvětšit pokoje i výhled do zahrady. V Hostivaři vylepšili panelák a místní to nestálo moc

Číst článek

Architekt Miloš Klement z Ateliéru Tišnovka, který obnovu budovy zajišťoval, dodává, že tvorba knihy se podobala rekonstrukci budovy. „Pokaždé se podařilo objevovat další a další detaily. Tvůrci knihy každou chvíli docházeli s dalšími doplněními, která dávají tu trojici budova-Wiesner-rozhlas do vzájemného propojení,“ uvedl.

Budovu ocenili odborníci i tisíce lidí

Knihu vydává spolek architektů Obecní dům Brno jako součást edice připomínající mimořádnou pozici Brna na světovém architektonickém poli.

Jeden z nestorů tuzemské architektury Mojmír Kyselka (*1933), který se s Wiesnerem setkal v roce 1965 v Anglii, tento týden připomněl, jak mimořádně si budovy její autor v kontextu své tvorby cenil. „Připomínal návštěvu Le Corbusiera v ní v roce 1928. A to, jak jí byla tato architektonická legenda překvapena,“ svěřil se Kyselka.

Rekonstrukce budovy banky Union (a nyní rozhlasu) patří k nejoceňovanějším pracím svého druhu na Moravě. Uspěla v soutěži o nejlépe opravenou památku Jihomoravského kraje a při prohlídkách a dnech otevřených dveří ji jen za rok 2022 obdivovaly tisíce návštěvníků.

U příležitosti uvedení knihy mají premiéru i tyto kouzelné záběry z opravené budovy, které pořídil Tomáš Pancíř.

Miloš Šenkýř Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme