Tenká knížka a dojemný příběh. Putování vlaštovky Glorie nemá šťastný, ani nešťastný konec

Kulturní doporučení tentokrát vybral moderátor literárního pořadu Záložka Jakub Pavlovský. Letošní rok můžete odstartovat četbou knihy Gloria od francouzského autora Timothée de Fombella. Velmi krátký a poetický titul vás vezme na dalekou cestu s vlaštovkou Glorií, kterou táhne vnitřní touha doputovat z jihu na sever. Pouhých 40 stran s velkým písmem dokáže čtenáře zastavit a donutit přemýšlet o hlavních postavách i sdělení, které autor nabízí.

Tento článek je více než rok starý.

Recenze Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Timothée de Fombelle: Gloria

Timothée de Fombelle: Gloria | Foto: Jakub Pavlovský | Zdroj: Český rozhlas

Život vlaštovky Glorie se na cestách propojí s mladíkem, který jí ošetří zranění způsobené průletem rozbitého okna. Ani jeden z nich v té chvíli netuší, že se jejich cesty ještě jednou setkají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si doporučení Jakuba Pavlovského na knihu, se kterou můžete zahájit čtenářskou sezónu 2023

Během putování krajinou se Glorie setká i s osudem osamělého řidiče dodávky, který posledních 100 dní nepromluvil s žádným člověkem.

Timothée de Fombelle si pro svou novou knížku připravil konec, který není šťastný, ani nešťastný. Čtenář bude závěrem Glorie totiž zejména dojat. 

České vydání Glorie z nakladatelství Baobab je v mnohém lepší než originální francouzské vydání. Tomu přispěla hlavně kvalitní práce překladatelky Drahoslavy Janderkové, doprovázená krásnými ilustracemi z dílny Stanislava Setinského.

Díky poetičnosti a hloubce tenoučké knížky Gloria je její čtení možné považovat za opravdový zážitek.

Jakub Pavlovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme