SOUTĚŽ: Feminismy. Vyhrajte novou knihu o historii boje za emancipaci a rovnoprávnost

Feminismus má mnoho podob a často neznámých či zapomenutých historií. Britská historička Lucy Delapová je připomíná ve své nové monografii. Líčí minulost i důsledky rozmanitých feministických hnutí pro současné společnosti a vrací do debat hlasy, které v nich běžně nezaznívají. O Feminismy si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Cambridge Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyhrajte knihu Feminismy, kterou vydalo nakladatelství Host

Vyhrajte knihu Feminismy, kterou vydalo nakladatelství Host | Foto: iROZHLAS.cz | Zdroj: Český rozhlas

Když se řekne feminismus, někomu se mohou vybavit pochodující sufražetky, pálení podprsenek nebo duhové vlajky. Boj za genderovou emancipaci má však pestřejší a mnohdy delší dějiny než ty, které si vypráví západní společnost.

OHLASY NA KNIHU

„Kniha Lucy Delap není jenom oslavou feminismu. Jde jí o kritickou historii, která porovnává zisky a ztráty různých metod a strategií, je si jasně vědoma, že projekty s feministickými záměry samy od sebe neodstraní nerovnosti způsobené třídou, rasismem, kolonialismem nebo byrokracií. Sny některých žen můžou být pro jiné noční můrou. Delap zkoumá několik takových případů a nabádá současné i budoucí feministy, aby se vyvarovali chyb z minulosti.“The New York Review of Books 

Snad na všech místech světa se ženy pokoušely vymanit se z údělu, který jim předepisovala tradice, společenská konvence nebo politika. Ale ať už šlo o možnost veřejně se projevovat, právo na nakládání se svým tělem, nebo občanská práva, podoba těchto bojů se lišila kulturu od kultury, třídu od třídy.

Ani zdaleka nepřipomínala a nepřipomíná jednolitý proud feminismu, jak si ho na Západě představujeme dnes. Proto také monografie není rozdělená podle časových epoch, ale tematických kategorií, jako jsou sny, myšlenky, prostory, vzhled, předměty, pocity nebo činy a písně.

„Feminismus usiluje o spojenectví, které zahrnuje více než polovinu lidstva. V lidské historii možná nenajdeme ambicióznější hnutí,“ konstatuje Delapová v úvodu knihy s tím, že zatímco pro některé ženy a muže se feminismus stal úžasným pohledem na svět, který jim zásadně změnil život“, v jiných probudil hluboký odpor, pohrdání a ironické reakce.

Opakovaně přitom býval a stále bývá odepisován jako politické hnutí, které už svých cílů dosáhlo – podle některých ve chvíli, kdy ženy získaly volební právo nebo když vybojovaly možnost řídit auto nebo mít v péči své děti.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

„Sebevědomí plynoucí z názoru, že feminismus svou práci již odvedl, však podstatně splasklo v uplynulém desetiletí, které bylo plné utahování opasků, brutálních válek a autoritářské politiky,“ píše Delapová s tím, že se hnutí vždy dokázalo vrátit s novou silou v další generaci žen, „které rozhněvaně pojmenovaly své trápení“.

Lucy Delapová se zabývá genderovou historií a dějinami feminismu. V současnosti působí na Cambridgeské univerzitě. Její první kniha The Feminist Avant-Garde (Feministická avantgarda) získala ocenění Women’s History Network Prize, oceňován je i její odborný výzkum. Feminismy, v originále vydány v roce 2020, jsou zatím její poslední knihou.

Publikaci vydalo v českém překladu Alžběty Vargové nakladatelství Host.

UKÁZKA Z KNIHY

Všichni, kdo se kdy stavěli proti křivdám, jimž ženy čelí, byli ve svém přístupu zásadně utvářeni svou historickou současností. Politické názory těchto lidí byly ovlivněny jejich společenskou třídou, kastou, etnickou příslušností, náboženstvím, sexualitou, věkem a rozdíly mezi nimi. Žádné označení jednotlivce za feministku či feministu nemůžeme brát jako samozřejmost ani ho nemůžeme přilepit jako nálepku na aktivismus žen a mužů, kteří by si tak sami neříkali nebo to přímo aktivně odmítali. Feminismus pro nás může být výchozím bodem, který nám umožní lépe porozumět tomu, jak mohly různé kampaně za „práva žen“, „nové ženství“, „probuzení“ a „osvobození“ žen sdílet tytéž cíle a taktiky. 

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Feminismy, napište nám až do tohoto pátku 2. prosince do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Za zásadní knihu feministického hnutí se považuje Druhé pohlaví. Kdo jejím autorem?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme